Wat is de MSCI en waarvoor kun je deze gebruiken?

by | Feb 23, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Morgan Stanley Capital International

Wat is de MSCI?

De MSCI index is een benchmark/maatstaf van de aandelenmarkt in een bepaald gebied of categorie. De meeste mensen zijn wel bekend met de AEX oftewel de Amsterdam Exchange Index. De AEX is een index die bestaat uit de 25 grootste en meeste verhandelde beursgenoteerde bedrijven uit Nederland aan de Euronext Amsterdam. De AEX houdt de top 25 bedrijven uit Nederland bij, en de S&P 500 index houdt de top 500 bedrijven uit de U.S.A. bij. Op dezelfde manier houdt de MSCI de prestaties bij van alle aandelen die in deze MSCI index zitten.

Afhankelijk van de index die je kiest kun je met één belegging, duizenden bedrijven in een keer aankopen, waardoor je gelijk een brede spreiding aanbrengt.

Hoe kun je de MSCI gebruiken?

MSCI Indexen worden gebruikt als basis voor Exchange Traded Funds en Indexfondsen. De ETF dupliceert de holdings van deze MSCI index en op deze manier kunnen beleggers, door het kopen van die ETF, profiteren van een stijging van de index. Zo houdt de MSCI Europe Index allemaal middelgrote en grote bedrijven bij uit 15 Europese landen. Dat zijn in totaal 429 bedrijven. Als je bij brokers zoekt naar een ETF hiervoor zul je ze tegenkomen met namen als “iShares Core MSCI Europe UCITS ETF”. Als je investeert in een MSCI Europe Index door middel van zo’n ETF dan beleg je dus in ALLE 429 bedrijven die in die desbetreffende index zitten. 

Op dezelfde manier worden deze MSCI indexen ook gebruikt als benchmark door actieve fondsbeleggers. Een ETF volgt meestal gewoon zo’n MSCI Index, terwijl actieve fondsbeleggers beter proberen te presteren dan hun MSCI Index benchmark door middel van betere aandelen uit te kiezen.

MSCI heeft een index voor een allerlei soorten groepen. Van een wereldwijde index met ontwikkelde en opkomende landen erin zoals de MSCI ACWI, of alleen specifieke aandelencategorieën zoals small-cap, mid-cap of large-cap (Aandelen met een grote marktkapitalisatie worden bestempeld als “large caps”, die met een gemiddelde marktkapitalisatie als “mid caps” en die met een kleine marktkapitalisatie als “small caps”). 

Er zijn indexen voor hele continenten zoals Azië of Europa of juist voor een specifiek land zoals Griekenland of China. Er zijn zelfs indexen waar een continent is genomen en één bepaald land uit dat continent is weggelaten zoals de “MSCI Europe ex Switzerland UCITS ETF” Je kan zo dus heel specifiek investeren en een beleg portefeuille samenstellen die op jou wensen is ingericht. De meest populaire indexen, tevens degenen met de grootste spreiding, zijn de Emerging Markets, Frontier Markets, Developed Markets, de All Country World Index, of de All Country World Index IMI

MSCI World Index

De MSCI World Index houdt large- en midcap bedrijven bij die wereldwijd gevestigd zijn. Deze index wordt in de financiële wereld vaak door de media gebruikt om te omschrijven hoe de wereldwijde aandelenmarkt presteert. De MSCI World Index wordt over het algemeen gezien als de benchmark van de wereldwijde aandelenmarkt. Het is wel zo dat deze index bedrijven uit opkomende landen uitsluit(!) dus moet deze index gezien worden als een index van wereldwijde ontwikkelde landen. De MSCI World Index bevat aandelen uit de volgende 23 ontwikkelde landen:

Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Ierland, Israël, Italië, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Portugal, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

MSCI Emerging Market Index

De MSCI Emerging Markets Index houdt large- en mid-cap bedrijven bij die gevestigd zijn in opkomende landen.  Deze index volgt de prestaties van de aandelenmarkt in de volgende 26 opkomende landen: 

Argentinië, Brazilië, Chili, China, Colombia, Tsjechië, Egypte, Griekenland, Hongarije, India, Indonesië, Koeweit, Korea, Maleisië, Mexico, Pakistan, Peru, Filipijnen, Polen, Qatar, Rusland, Saoedi Arabië, Zuid-Afrika, Taiwan, Thailand, Turkije, Verenigde Emiraten.

Deze MSCI Emerging Markets Index over het algemeen gezien als benchmark voor de prestaties van de aandelenmarkt uit opkomende landen.

MSCI All Country World Index

De MSCI ACWI, het vlaggenschip van MSCI, is een wereldwijde aandelenindex, die de prestaties van large en mid-cap bedrijven volgt van in totaal 23 ontwikkelde landen en 25 opkomende landen. Deze index bevat meer dan 2900 bedrijven uit meer dan 10 verschillende sectoren.

MSCI ACWI Investable Market Index (IMI)

De MSCI ACWI IMI volgt ongeveer 9000 verschillende aandelen van large-, mid-, en small-cap segmenten uit 49 ontwikkelde en opkomende landen. Deze ACWI Investable Market Index(IMI) is gemaakt om alle verschillende variaties van marketcaps, sectoren, en combinaties hiertussen erin bij op te nemen. Het verschil tussen de ACWI en de ACWI IMI is dan ook dat de MSCI ACWI IMI ook investeert in small-cap bedrijven.

MSCI Frontier Markets Index

De Frontier Markets Index volgt de aandelenmarkt van landen die erg risicovol kunnen zijn.  Deze index is ook pas gemaakt in 2007. Deze index volgt de prestaties van de aandelenmarkt in de volgende landen: Bahrein, Bangladesh, Kroatië, Estland, Jordanië, Kazachstan, Kenia, Libanon, Letland, Mauritius, Marokko, Nigeria, Oman, Roemenië, Servië, Slovenië, Sri Lanka, Tunesië en Vietnam. 

In de Frontier Markets zitten ook de MSCI WAEMU landen zoals: Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo.

Deze markten zouden veel winst kunnen opleveren omdat ze veel ruimte hebben om te kunnen groeien. Het grootste risico is dat deze index niet veel wordt verhandeld. Dit kan het lastig maken om ze te verkopen als de economie verslechterd en er kan makkelijker mee worden gesjoemeld door hedgefondsen. Deze landen kunnen meer kwetsbaar zijn voor veranderingen in handel, politieke systemen of andere economische problemen.

Conclusie

MSCI is een van de beste benchmarks voor een goed gebalanceerde beleggingsstrategie. Als één van de bouwblokken van zo’n gebalanceerde beleggingsstrategie kunnen beleggers de variatie van de MSCI kiezen die het beste past bij het aandelengedeelte van hun portfolio. Je kunt een ETF of indexfonds gebruiken op basis van de MSCI Index om te investeren in landen die jou voorkeur hebben. Sommige mensen kiezen liever een aandelenmarkt die wat dichter bij huis ligt zoals een MSCI Europe Index. Als jij de voorkeur voor een wereldwijde spreiding dan kun je kiezen voor een MSCI All Country World Index. Met een MSCI ACWI ETF beleg je dus met een transactie in meer dan 2900 bedrijven in bijna 50 landen. Persoonlijk heb ik geen voorkeur voor landen of continenten, en heb daarom gekozen voor een wereldwijde spreiding. Als je nog een bepaalde ETF zoekt kun je hieronder een lijst downloaden met wat ETF’s per categorie.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

De namen van ETF’s zien er vaak ingewikkeld uit, maar als je weet hoe je deze kan ontleden dan stelt het niet zoveel voor. Hier vind je een verdere uitleg over hoe de namen van de ETF’s zijn opgebouwd. 

Als je bij deze ETF’s zoekt kun je een document vinden genaamd “de essentiële beleggersinformatie” en “het (vereenvoudigd) prospectus”. Hier staat eigenlijk alle informatie over de desbetreffende ETF en kom jij erachter of deze past bij jou visie of strategie. Als je wilt leren hoe je deze kunt uitpluizen en bijvoorbeeld het beleid en de kosten wilt opzoeken. Dan kun je dat leren in het artikel “Hoe lees je de essentiële beleggersinformatie?

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download ons e-book of download onze voorbeeldportefeuilles.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – 200 ETF’s kernselectie

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen