Herbalanceren wordt aanbevolen door vele bekende investeerders en wordt vaak gebruikt door beleggers met een buy and hold strategie zoals wij.
Het idee achter zo’n lange termijn strategie is het vermijden van het maken van te veel transacties. In plaats daarvan bepaal je je spreiding van tevoren en houdt je die aan voor vele jaren. Dit is wat het verschil maakt tussen mensen die de beste aandelen proberen te kiezen en mensen die proberen op het juiste moment in te stappen.
Het voor een lange periode aanhouden van dezelfde portfolio is niet moeilijk, maar zeker niet zonder drempels. Zelfs als je namelijk helemaal niks doet zal je spreiding uit elkaar groeien. Dat komt omdat bepaalde delen van je portfolio beter presteren dan anderen. Als je hier niks aan doet zorgt dit uiteindelijk voor een compleet andere spreiding die van tevoren had bepaald, waardoor je strategie niet meer in lijn ligt met wat je wilde. Als dit gebeurt (en dit gaat gebeuren) dan is het tijd om te herbalanceren. Over het algemeen wordt aangehouden dat als een van de beleggingscategorieën 5%-10% afwijkt van de originele spreiding, er wordt geherbalanceerd. Van de posities die zijn gestegen zullen er wat worden verkocht en van de posities die zijn gedaald zal extra worden ingekocht. Dit brengt je portfolio weer in de juiste balans.
Om dit te laten zien hebben we een voorbeeld van een 50/50 portfolio met aandelen en obligaties.
In het voorbeeld zie je dat aandelen harder zijn gestegen dan obligaties. Dit komt omdat aandelen veel harder op en neer gegaan dan het obligatiegedeelte. Door de stijging is de spreiding veranderd van 50/50 naar een verdeling van 60% aandelen en 40% obligaties. Hierdoor is je portfolio nu risicovoller geworden.
Als je herbalanceert zorg je er dus voor dat de verdeling weer op de gewenste verdeling, in dit voorbeeld 50/50, komt. Dit betekent dat je een gedeelte van je aandelen zou moeten verkopen, en hiermee zodanig veel obligaties te kopen zodat je verdeling weer op 50/50 terecht komt.

Figuur 1: Scheefgroei van een portfolio door verschil in volatiliteit.
Top 3 voordelen van herbalanceren
Er zijn 3 sterke redenen waarom herbalanceren voordeel voor je oplevert op de lange termijn:
1. Risico management
De aandelenmarkt gaat soms als een raket, maar klapt soms ook in elkaar. Doordat verschillende beleggingscategorieën ook verschillende volatiliteit hebben, groeit je portfolio scheef. Hierdoor kan het soms zijn dat je meer risico neemt dan dat je eigenlijk had gepland. Herbalanceren helpt je dan het risico weer gelijk te trekken op een gemakkelijke manier. Het is kostenefficiënt en je hoeft de markten niet in de gaten te houden
2. Buy low, sell high
Herbalanceren zorgt er in veel gevallen voor dat je verkoopt op het moment dat die hoog staat en koopt wanneer je laag staat. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat je je gedeelte risicovolle assets zoals aandelen, verminderd op het moment dat de markten het goed doen zijn, en dat je de categorie die minder gepresteerd heeft bijkoopt op het moment dat de markt laag staat. Dit zorgt voor een beter resultaat op de lange termijn. Sterker nog, een onderzoek van Morgan Stanley wijst erop dat herbalanceren over de lange termijn wel 1% extra rendement per jaar op kan leveren.
3. Discipline
Een portfolio waarbij je herbalanceert zorgt er ook voor dat je de markt niet meer hoeft te timen. Sterker nog, de markt geeft zelf aan wanneer je aanpassingen moet maken in je portfolio. Je kunt zelf bepalen hoeveel een beleggingscategorie maximaal mag afwijken van de gewenste initiële spreiding. Daarom is dit een ideale strategie voor particuliere om de veelvoorkomende valkuilen te ontwijken die er zijn bij beleggen.
Hoeveel kost herbalanceren?
Het herbalanceren van een portfolio niet gratis. Over het algemeen betaal je namelijk transactiekosten, daarom is het slim om te kijken of de voordelen opwegen tegen de kosten. Als het te duur wordt, kan het verstandig zijn om alleen sommige delen te herbalanceren of helemaal niet.
Herbalancering met inleg.
Naast het standaard herbalanceren waarbij je moet verkopen en kopen, kan het ook een idee zijn om een cashflow-rebalance te doen. Je herbalanceert dan door bij de volgende inleg extra geld in te leggen, in plaats van te verkopen om vervolgens weer in te kopen. Je beperkt het risico door je portfolio weer te ijken op je gewenste spreiding. In het geval van gratis periodiek beleggen kun je de kosten voor herbalanceren op deze manier vermijden.