Waarom moet je NU beginnen met investeren?

by | Oct 11, 2019 | Investeren | 0 comments

Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it. Compound interest is the most powerful force in the universe.”   – Albert Einstein

Met een klein beetje rendement en een heleboel tijd, kan samengestelde rente een portfolio flink laten groeien. Samengestelde rente is het herinvesteren van de ontvangen rente. Naarmate de tijd verstrijkt kun je door dit rente-op-rente effect een exponentiële groei creëren. (Zie figuur 1.)

 

Figuur 1: Compound vs. simple interest

Hier is het visueel hoe groot het verschil is. Dit wil ik verder duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld. Er zijn 2 investeerders, Joop & Henk. Joop begint op zijn 20e met 10.000 euro en legt 10 jaar periodiek in.  Henk begint veel later, pas op zijn 45e met 20.000 euro en legt 25 jaar periodiek in. Beide leggen periodiek 1.000 euro per jaar extra in. In dit voorbeeld groeit het portfolio ieder jaar met een rendement van 10%. (Zie figuren 2 en 3.) 

Figuur 2: Compound interest Joop.

 Figuur 3: Compound interest Henk.

Henk heeft van zijn 40e tot zijn 65e geïnvesteerd, zijn totale investering is 45.000 euro. Hij heeft op zijn 65e ruim 324.000 euro.
Joop heeft slechts van zijn 20e tot zijn 30e ingelegd, in totaal 20.000 euro, hierna heeft hij compound interest voor hem laten werken. Op zijn 65e heeft hij een bedrag van ruim 1.2 miljoen euro! Bijna 4 keer zoveel! Dit terwijl hij 55% minder heeft ingelegd. Hier zie je duidelijk hoe sterk het compound interest effect is op de lange termijn. 

Nu het duidelijk is wat tijd voor invloed heeft op de groei kunnen we hier een aantal lessen uit trekken:


1. Begin zo vroeg mogelijk.

Zoals je hebt kunnen zien in het voorbeeld van Joop en Henk, is de tijd je beste vriend bij investeren op de lange termijn. Ook al heeft Joop minder geïnvesteerd, heeft hij aan het eind van de rit bedrag dat vele malen hoger is. De regel is: hoe eerder je begint, hoe meer tijd in je voordeel kan werken. Maak vast een start door te kijken naar budgettering.


2. Herinvesteren van de winst.

Door de winst te herinvesteren maak je gebruik van compound interest. Veelal wordt dividend uitbetaald door fondsen. Er zijn overigens veel fondsen waarbij er automatisch geherinvesteerd wordt. 


3. Beperk je verliezen. 

De laatste en misschien wel belangrijkste stap is het vermijden van grote verliezen. Geld dat je verliest kan geen geld meer voor je verdienen. Je kan natuurlijk nooit garanderen dat investeringen winst zullen maken, maar je kan wel voorkomen dat je teveel grote risico’s neemt. Een goede spreiding is het fundament voor het verlagen van je risico’s. 

Wij zijn begonnen met het investeren in indexfondsen en ETF’s. Wil jij weten waarom wij hiervoor hebben gekozen? Dit kun je lezen in het artikel: 6 redenen om te kiezen voor indexfondsen en ETF’s.