Waag je de gok of ga je voor zekerheid?

by | Jun 29, 2020 | Investeren | 0 comments

Zekerheid. Het klinkt misschien voor de hand liggend om voor te kiezen, maar toch zijn er in de praktijk niet niet veel mensen die dit doen. Als het aankomt op beleggen zijn mensen bijzonder vaak optimistisch en hebzuchtig. 

Stel je komt bij de bank met een bedrag 15.000 euro. Je vraagt aan de bankier of hij dit geld voor jou wilt gaan beleggen. Dit doet de bank natuurlijk met alle plezier! 10 jaar later komt de belegger terug bij de bank. Hij wordt naar binnen geleid in een kamer met de bankier. In deze kamer staan 10 geopende houten kisten op tafel met een bedrag geschreven aan de binnenkant van de kist.

 

Figuur 1: Alle geopende kistjes


Nu moet de belegger even de kamer verlaten en na 5 minuten in de wachtkamer te hebben gewacht, mag hij weer naar binnen. De bankier heeft alle kisten dicht gedaan behalve 1. In deze ene kist zit het bedrag van €25.000. De rest van de kisten zijn door elkaar gehusseld en gesloten zodat niet meer te zien is welk bedrag bij welk kistje hoorde, zie figuur 2.

 

Figuur 2: Kies jij voor 25.000?

Als de bankier nu aan jou zou vragen welk van de 10 kisten jij zou kiezen. Voor welke kist zou jij kiezen? Kies je als belegger voor zekerheid of neem je de gok en kies je een andere kist met de kans op 30.000 inclusief de kans op een veel lager rendement. In theorie kiezen de meeste mensen de kist met 25.000 euro, dit is het resultaat van passief beleggen. De andere bedragen zijn het resultaat van actief beleggen. Als men in dit voorbeeld achteraf bijna altijd voor de zekerheid gaan van een goed rendement. Waarom kiezen ze hier dan niet van tevoren voor? 

Wil jij weten hoe je van te voren kiest voor een goed rendement zonder hier veel risico voor te nemen? Je leert het in onze roadmap!