Verhoog je financiële IQ!

by | Oct 13, 2019 | Investeren | 0 comments

78% van de mensen leeft van salaris tot salaris. Velen van hen denken dat hun financiële problemen opgelost zijn, als ze een grote smak met geld toe krijgen. Maar is dit wel zo? De praktijk laat een ander beeld zien.

Bekende voorbeelden zijn Michael Jackson en Floyd “Money” Mayweather, een bekende boxer. Ze hebben beide miljoenen verdiend, maar Michael Jackson stierf in de schulden. “Money” Mayweather maakt met één gevecht 275 miljoen, maar door zijn dure levensstijl houdt hij hier weinig van over. Het is zelfs zo erg dat hij terug uit pensioen moest komen om weer te vechten omdat zijn geld op is. 

Een ander goed voorbeeld hiervan zijn de lottowinnaars. De statistieken laten zien dat 70% van deze winnaars binnen 5 jaar failliet is. (Zie figuur 1). Niet alleen het geld dat ze gewonnen hebben is op, vaak hebben ze er nog grote schulden aan overgehouden. 

Figuur 1: Statistieken over financiën.

Hoe is het mogelijk dat mensen met zoveel geld alsnog in de financiële problemen raken? Dit komt door gebrek aan financiële educatie. Simpelweg omdat het ze nooit is geleerd. Op scholen leer je niets over het onderwerp. Hierdoor hebben velen geen systeem met betrekking tot hun financiën.  Het gaat namelijk niet alleen hoeveel geld je verdiend, maar om hoeveel geld je overhoudt. Wij hebben een makkelijk stappenplan dat jij op jouw financiën kan toepassen. Met dit stappenplan word jij meester over je financiën. 

Stap 1. Geef minder geld uit dan je binnenkrijgt.

Zorg ervoor dat je een deel van je inkomsten aan de kant kunt zetten. Dit begint bij een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zijn alle kosten nog wel nodig? Waar zou je op kunnen besparen? Maak dit inzichtelijk d.m.v. budgetteren

Stap 2. Investeer het verschil.

Als je een deel van je inkomsten aan de kant gezet hebt, gebruik je dit deel om te investeren.  Probeer niet de markt te verslaan, want 96% van de beleggers lukt het niet om het meerdere jaren beter te doen dan de markt. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat je betere resultaten behaald als je investeert in breed gespreide en goedkope indexfondsen.

Stap 3. Herinvesteer de winst uit je investeringen totdat je financieel vrij bent.

Herinvesteer de ontvangen dividenden zodat je gebruik maakt van the power of compounding. Als jij aandelenposities hebt, wordt een deel van de winst uitbetaald aan jou als aandeelhouder, dit noemen we dividend. Als je van deze winst opnieuw aandelen koopt, ontvang je rendement over je eerder ontvangen rendement . Vaak wordt de vergelijking gemaakt met het sneeuwbaleffect. (Zie figuur 2.) In het begin zal het niet zoveel verschil maken, maar op de lange termijn zal dit het grootste deel van je winst zijn.

Figuur 2: Compound growth: het sneeuwbaleffect.


Stap 4. Automatiseer dit. 

Je kunt de bovengenoemde stappen automatiseren zodat je er zelf niets meer voor hoeft te doen. Leg bij je bank een maandelijkse overboeking vast naar je beleggingsrekening. Op je beleggingsrekening kun je maandelijkse orders vastleggen, zodat de gewenste posities periodiek aangeschaft worden.