Onze zoektocht naar een nieuwe broker

by | Mar 24, 2021 | Uncategorized | 0 comments

Binck Fundcoach heeft sinds eind februari besloten dat Exchange Traded Commodities (ETC’s) te complex zijn, en niet meer passen in het fondsbeleid van Binck Fundcoach. Dit besluit heeft nogal invloed op de terugkerende kosten. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar alternatieven voor ons portfolio.

In dit artikel hebben we deze zoektocht gedocumenteerd zodat jij ook een betere keuze kunt maken voor een (nieuwe) bank/broker.

Zoals jullie misschien wel weten leggen wij periodiek in, in portfolio’s die compleet bestaan uit ETF’s en ETC’s.

Eigenlijk hadden we 3 mogelijkheden:

  • Alles aanhouden bij Binck en goud inkopen via Binck Zelf beleggen.
  • Geheel overstappen naar een andere broker.
  • De portefeuille aanhouden op meerdere brokers.

Binck Fundcoach wordt wel prijzig nu.
Vooral ETC’s zijn hierin voor onze strategie een probleem. Aankopen als Physical Gold zijn dus niet meer mogelijk bij Binck Fundcoach. 

De oplossing die Binck zelf aandraagt is om een Binck zelf beleggen account erbij aan te maken.

Voor dit extra account betaal je maandelijkse kosten van €3,50 en daarbij ook nog transactiekosten die een minimum hebben van €6,-. Voor het aanhouden van je portfolio betaal je daar 0.01% service fee over. Ik kan me wel voorstellen dat je graag alles in één overzicht wilt hebben. Als je goud aankoopt via Binck Zelf beleggen staat deze een paar klikken van de rest van je portfolio verwijderd. Het is kostentechnisch niet aantrekkelijk om deze accounts samen te voegen.

Het komt in ieder geval neer op extra maandelijkse kosten van minimaal €9,50,-. Alleen om een deel goud in je portfolio in te leggen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, kan je ervoor kiezen om goud 1x per (bijvoorbeeld) 3 maanden in te leggen in plaats van elke maand.

Het kan voorkomen dat brokers hun policy ook aanpassen. Vandaar dat we in dit artikel ons proces gedocumenteerd hebben zodat je ook in de toekomst jij goed kan bepalen waar je op moet letten en hoe je deze keuze maakt.

 

Onze selectiemethodes
Het kiezen van een broker is natuurlijk voor een groot deel een persoonlijke keuze. Verschillende brokers hebben verschillende voor- en nadelen. Die kunnen voor iedereen persoonlijk zwaarder of minder zwaar wegen. Vandaar dat we dit op meerdere invalshoeken inzetten en dit proces zo goed mogelijk documenteren zodat jij de beste keuze kan maken.

We letten op een aantal onderdelen:

  • de kosten
  • het risico
  • het gebruiksgemak

Om een zo passend mogelijke oplossing te maken bekijken we deze 3 invalshoeken.
Wel zijn we er altijd van uitgegaan dat je een deel goud in je portfolio hebt.

Ray Dalio heeft recent nog in zijn linkedin blog een betoog gehouden waarom goud zo’n belangrijk en onmisbaar onderdeel van je portfolio is.

We zetten de brokers op een rijtje

DEGIRO Custody & Basic
DEGIRO is in Nederland zo’n beetje de meest gebruikte broker. Ze hebben een kernselectie met verschillende ETF’s. Elke maand kun je per fonds één gratis transactie uitvoeren. Voor de kernselectie geldt een fair use policy.

Je kunt bij deze aanbieder kiezen uit 2 verschillende accounts: Een Basic account en een Custody account. DEGIRO doet bij een Basic account aan securities lending, oftewel: ze lenen je beleggingen uit. Je bent dan geen juridisch eigenaar van je effecten. We komen er later nog even op terug wat dit voor je vermogen betekent. In ruil voor dit risico betaal je geen servicekosten bij een basic account.

Bij een custody account doen ze niet aan securities lending, maar dan betaal je wel 0,20% aan servicekosten voor het deel van je portfolio buiten de kernselectie.

DEGIRO heeft een custody en een basic account. Bij beide accounts betaal je 0,1% aan valutaconversie, verder betaal je per beurs ongeveer €2,50 per jaar met uitzondering van een aantal gratis beurzen. Te vinden in het tarievenoverzicht.

Goud zit momenteel niet in de kernselectie van DEGIRO, hierdoor heb je alsnog transactiekosten voor het goud gedeelte.

 

Flatex
Flatex is een redelijk nieuwe broker in Nederland, in Duitsland is dit wel een grotere partij. Deze Duitse bank rekent geen servicekosten en rekent €3,90 per transactie. Maar bij een minimale inleg van €50 per maand kan je gratis periodiek beleggen in selectie iShares ETF’s. Ze hebben best een aardig aanbod. Voor een compleet beeld kun je de tarieven.

Flatex valt onder EU garantiestelsel, Flatex is zelf een bank. Banktegoeden die je via Flatex aanhoudt zijn gegarandeerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot een bedrag van €100.000.

Flatex heeft, omdat het een Duitse bank is niet dezelfde vergunningen en regels als een Nederlandse bank. Flatex heeft dan ook geen AFM-vergunning. Dit omdat zij een provisie ontvangen van fondsen die zij verkopen. Doordat ze geen AFM-vergunning hebben vermijden ze het strenge Nederlandse toezicht.
bron: https://www.finner.nl/beleggen/de-prijs-van-gratis-beleggen.

 

Flatex heeft ook fondsen die zij zelf doorverkopen via een andere beurs, zodat zij hier extra kosten voor kunnen rekenen hierdoor kan je als je niet uitkijkt zo 1,2% duurder uitkomen dan je verwacht. De bekende fondsen staan ook gewoon rechtstreeks op Flatex, dus met een beetje uitzoekwerk kan je hier wel omheen. Kijk goed naar de ISIN code en google deze desnoods om het fonds zelf goed te controleren.

Wel een voordeel van een Duitse bank is dat het daar verboden is om aan securities lending te doen. Je bent dus wel volledig eigenaar van je effecten.

Trading212
Trading212 is een broker uit Groot Brittannië. Hierdoor valt deze buiten de bescherming van de EU. Maar je effecten worden tot £85.000,- vergoed door de FSCS.

Trading212 is wel een van de gebruiksvriendelijkste brokers die we zijn tegengekomen. Je kan bijvoorbeeld een automatische overboeking maken naar Trading212 en deze ook automatisch in een vooraf ingestelde spreiding inleggen. Dit kan ook in fracties waardoor je al vanaf €20,- een heel portfolio kan inleggen met grote nauwkeurigheid. Dit scheelt weer rekenen om de best mogelijke verhouding uit te zoeken en kan ook kosten schelen doordat de koers van het fonds niet meer een beperking hoeft te zijn bij het uitkiezen van het fonds.

Ook kun je automatisch herbalanceren met een druk op de knop. Dit maakt het onderhoud van je portfolio een stuk makkelijker.

Wat is de makkelijkste methode?

Wat veruit de meest eenvoudige methode lijkt is alles aan te kopen via Trading212. De user interface is heel fijn, je kan gemakkelijk instellen dat al je orders automatisch in de correcte spreiding worden ingelegd én je kan met 1 klik je portfolio herbalanceren. Veel makkelijker kan het niet. 

Let op: Deze broker valt niet onder de EU-wetgeving en valt onder een ander garantiestelsel.

Wat is de veiligste methode?

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee en je kan altijd een deel van je inleg verliezen. Maar in dit artikel beperken we ons tot de risico’s die broker-specifiek zijn. 

We letten hierbij op de volgende 2 factoren:

  • (Deposito)garantiestelsel
  • Securities lending / juridisch eigendom

Wat is securities lending en wat is het risico in het kort?
Effecten uitlenen, oftewel securities lending in het engels, is een activiteit waarbij beleggingen tijdelijk worden uitgeleend. Als een andere partij zoals een bank bijvoorbeeld short wil gaan op een aandeel, dan moet dit aandeel gereserveerd worden. Je kunt er bij sommige aanbieders zelf voor kiezen om hier gebruik van te maken. Hier kun je vaak (een beetje) extra rendement mee behalen. Bij telefonisch contact met meerdere aanbieders om te vragen wat het risico is, geven ze vaak aan dat deze vrijwel nihil is.

Juridisch eigendom
Een van de verschillen tussen de brokers is hoe ze omgaan met het juridisch eigendom. Het gevaar hiervan is dat de kans bestaat dat als je broker failliet gaat, dat jij dan je vermogen kwijt raakt. Dit kan gebeuren als jouw bank of broker doet aan securities lending. 

Als je juridisch eigenaar bent dan betekent dat dat schuldeisers in het geval van een faillissement niet aanspraak kunnen maken op jouw effecten. Een stuk veiliger dus.

Daarbij is er ook nog het depositogarantiestelsel. Het verschil is dat het depositogarantiestelsel gaat over het cash gedeelte in je portfolio. Het depositogarantiestelsel biedt een bepaalde bescherming voor de tegoeden van de rekeninghouders als een bank failliet gaat. Op de site van de rijksoverheid vind je meer informatie over het deposito garantiestelsel.

 

 

Wat is de goedkoopste methode?

Hierbij proberen we echt het onderste uit de kan te halen. Ongeacht of dit meer werk kost of meer onderhoud aan je portfolio vereist. Wat voor ons naar voren kwam als goedkoopste optie is een combinatie tussen verschillende brokers. Wat de verdeling is per broker ligt aan de samenstelling van jouw portfolio en het bedrag dat je (maandelijks) in legt. Veel portfolio’s zijn opgebouwd uit aandelen, obligaties (meestal met een bepaalde looptijd), en goud.

Voorbeeld: het kan zo zijn dat een bepaalde ETF/ETC in de kernselectie van DEGIRO zit, waardoor je 1x per maand gratis kunt inleggen. Als deze niet in de kernselectie zit, kan het zijn dat je deze dan, gratis periodiek, kunt inleggen bij Binck Fundcoach.

Zo kun je per ETF/ETC bekijken waar deze het goedkoopst in te leggen is.

 

Conclusie
Er zijn afhankelijk van je wensen nogal wat onderdelen waar je rekening mee kan houden. 

Het is belangrijk dat je meeneemt wat voor jou zelf belangrijk is. 

We hopen door het proces te ontleden en te documenteren, jij zelf een betere keuze kan maken welke broker het beste bij je past. Er zijn vast meer mogelijkheden dan degene die wij besproken hebben. Mocht je aanvullingen hebben, horen wij het graag.