Niemand weet wat de toekomst zal brengen

by | Jul 5, 2020 | Investeren | 0 comments

In het artikel 6 redenen om te kiezen voor indexfondsen en ETF’s gaven we al aan dat onderzoek heeft aangetoond dat 96% van de beleggers waaronder ook de professionals het niet beter doet dan de markt. Waarom lukt het zo’n groot gedeelte niet om de markt te verslaan? Een reden hiervan was emotie, maar er is nog een grote factor die meespeelt.

Veel beleggers proberen actief op de markt in te spelen, door te voorspellen wat deze gaat doen.  Hun doel is om de aandelen goedkoop in te kopen en deze met winst te verkopen. Alleen dit blijkt lastiger dan gedacht. Dit komt omdat de verwachtingen al in de prijs verwerkt zitten. Toch is “de verwachting” een factor waar veel beleggers hun aan- of verkoopbeslissing op baseren.

Daarbij komt dat je om de winst te maximaliseren, je op 2 momenten goed moet kunnen timen. Je moet namelijk het perfecte inkoopmoment hebben, op de bodem van de koers, en je moet het perfecte verkoopmoment hebben, als de koers zijn top heeft bereikt. Omdat de markt niet te voorspellen is, is de kans dat je dit op lange termijn met succes doet, nihil. NIEMAND weet wat de toekomst zal brengen!

 

Omdat de kans van slagen zo laag is, raden veel van de meest succesvolle beleggers indexbeleggen aan. Door periodiek in te leggen hoef je niet te peinzen over het timen van de markt. Je koopt op vaste aankoopmomenten, bijvoorbeeld maandelijks, ongeacht de waarde van de koers. Soms zal je meer voor het aandeel betalen na een koersstijging en soms betaal je minder door een koersdaling. Op deze manier betaal je een mooi gemiddelde over een langere periode.

Hieronder geven wij je 3 takeaways voor succesvol lange termijn beleggen:

1. Volg de markt in plaats van dat je deze probeert te verslaan.

Niemand weet op de lange termijn de markt succesvol te verslaan. Het lukt niemand om op lange termijn op het juiste moment te timen, het lukt niemand om de beste aandelen te kiezen. Als het zelfs de professionals niet lukt, dan kun je beter een ander alternatief kiezen. Kies voor breed gespreide ETFs en indexfondsen.

2. Houd de kosten zo laag mogelijk

Beleggen hoeft niet duur te zijn. Je kunt al voor minder dan 0.5% een portfolio in elkaar zetten. Hiermee bespaar je al gemiddeld 1% ten opzichte van de kosten voor je geld laten beheren door een dure fondsmanager. Het lukt dus niet om de markt op lange termijn te verslaan, wel lukt het om de kosten te drukken en de risico’s te beperken!

3. Ga voor een strategie waarbij jij jouw emoties in bedwang kan houden
Neem geen onnodige risico’s. Beperk het risico van je portefeuille en hiermee de volatiliteit. Lage volatiliteit zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent om uit paniek verkoopt in tijden van een crisis.