Iedereen heeft dromen en wensen, die zijn natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar is er een ding dat we vrijwel allemaal willen, dat ons vermogen groeit. Of het nou op je spaarrekening of beleggingsrekening is, of door het winnen van de lotto. Je geld zien groeien maakt een euforisch gevoel bij de mens los. Dat is de reden dat veel mensen hun geld willen beleggen. Helaas lang niet altijd met succes. Zelfs de professionals, van wie we ervan uit gaan dat ze winst maken als we hun ons geld toe vertrouwen, lukt het niet om de markt te voorspellen. En ook als we het zelf doen gaat het vaak mis. Wat zijn dan de de reden dat het mis gaat?
Een van de meest gemaakte fouten is dat beleggers zich te veel laten leiden door emotie. Veel voorkomende emoties zijn hebzucht en angst. Door deze emoties is het moeilijk om rationele beslissingen te maken. Zo zijn er veel mensen die uit angst verkopen als de koers laag staat, waardoor verlies gerealiseerd wordt. Het verloop van hun emotie zie je in figuur 1 goed terug.

Figuur 1: Emoties bij de aandelenkoers
Hebzucht
Als de beurs stijgt zijn mensen door hun hebzucht optimistisch en willen ze deze stijging/winst mee pakken. Als de koers stijgt en hiermee bevestigd wordt dat ze de juiste keuze hebben gemaakt groeit dit gevoel tot euforie. Alleen is het “human nature” om altijd meer te willen. Door deze hebzucht maken ze de verkeerde beslissing en door te lang in de markt te blijven zitten, zien ze hun winst verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Angst
Als er financiële onzekerheid heerst en de koers daalt, ga je jezelf zorgen maken om je geld. Eerst zullen mensen het nog ontkennen. Ze zeggen dingen als: “Het is maar een tijdelijke correctie.” of “Morgen zal de koers weer gewoon stijgen.” Als de koers verder daalt ontstaat er paniek en wanhoop. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dat zul je hier ook terug zien.
Als de beurs zo laag staat dat beleggers wanhopig worden, willen de meeste beleggers een deel van hun ingelegde bedrag redden: ze verkopen hun aandelen met verlies. In figuur 2 zie je wat er gebeurt als je je laat leiden door de twee bovengenoemde emoties. Omdat je winst wil maken koop je op het moment dat het goed gaat waardoor je veel betaald voor het aandeel, in de hoop dat hij door blijft stijgen. Als hierna de koers laag staat verkoop je door je angst waardoor je een deel van je ingelegde geld verliest.

Figuur 2: De invloed van hebzucht en angst op het gedrag van de gemiddelde belegger.
Hoe kun je er nou voor zorgen dat je jouw gevoel erbuiten kunt houden? Hieronder staan 3 tips waarmee je het jezelf makkelijker kan maken om je emoties in bedwang te houden.
1. Zorg dat je een strategie hebt die bij jou past.
Als je gaat beleggen, zorg dat de strategie die je kiest bij je past. Wil je er niet veel naar om kijken? Kies dan een meer passieve strategie als periodiek beleggen.
2. Schommelingen in de koers wekt emotie op
De meeste mensen denken dat ze meer risico kunnen dragen dan ze daadwerkelijk kunnen. Wat doe jij als jouw inleg ineens 20%, 30% of zelfs 40% minder waard is? Kan jij je emoties in tijden van crisis in bedwang houden? Als je antwoord op deze vraag nee is, kun je het best kijken naar manieren om de schommelingen van je portfolio zo laag mogelijk te houden.
3. Gebruik niet een te groot gedeelte van je vermogen om te beleggen.
Als jij ‘s nachts niet kunt slapen omdat er teveel op het spel staat, leg je waarschijnlijk meer in dan jij je kunt veroorloven. Verkoop dan tot het punt dat je weer een goede nachtrust hebt, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over jouw beleggingen.