Kies een spreiding die bij je past

by | Mar 22, 2020 | Investeren | 0 comments

Hoe kies ik een spreiding?

Het kiezen van een spreiding die bij je past, hangt van af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoelang wil je beleggen en hoeveel risico ben je bereid te nemen? Als je een lange horizon hebt kun je over het algemeen meer risico nemen, omdat je dan de tijd hebt om een crisis uit te zitten. Traditioneel gezien wordt er een verdeling gemaakt tussen aandelen en obligaties.

Als je wilt weten wat voor type belegger jij bent kun je een aantal vragen beantwoorden om je risicoprofiel te bepalen

Aan de hand van de antwoorden van deze vragen zou je bij de banken een verhouding krijgen tussen aandelen en obligaties.

Zelf vinden we het belangrijk om meer categorieën toe te voegen dan alléén aandelen en obligaties, omdat je op deze manier het risico sterk kunt verminderen, terwijl je daar amper rendement voor inlevert. 

Bij een gerecht worden een paar simpele ingrediënten omgetoverd tot een heerlijke maaltijd. Bij een portfolio is dit niet anders. Een portfolio is een verzameling van indexfondsen en ETF’s die op een slimme manier zijn samengesteld in juiste verdeling. In ons geval proberen we een dus een indexfonds of ETF uit te kiezen die (goedkoop) zoveel mogelijk een complete beleggingscategorie weerspiegelt. Op deze manier kun je een gemiddeld rendement van een bepaalde categorie halen. 

We hebben een aantal populaire passieve portfolio’s die worden aanbevolen door ‘s werelds beste beleggers voor je in een document gezet.


In de figuur 1 zie je de verhouding tussen het risico en het rendement van bekende portfolio’s.

Figuur 1: Risico rendement verhouding van de portfolio’s

Aan de hand van deze informatie kun je een spreiding kiezen, en kun je door naar het kiezen van je verzameling van indexfondsen.