Inflatiegelinkte obligaties als bescherming tegen inflatie

by | Mar 24, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Hoe bescherm je je koopkracht tegen inflatie?

Wat is inflatie? 

Tenzij je onder een steen hebt geleefd, weet je dat inflatie steeds harder lijkt te gaan. Misschien heb je gezien dat de prijzen van bijvoorbeeld benzine, eten en huizen om je heen flink zijn gestegen de afgelopen tijd. Dat is dus inflatie. 

Inflatie is de gemiddelde prijsstijging van goederen en diensten die gekocht worden door consumenten. Inflatie betekent simpelweg dat geld minder waard wordt, wat betekent dat je met eenzelfde bedrag minder kunt kopen. In Nederland wordt de consumentenprijsindex (CPI) gebruikt om de officiële inflatie te meten. De inflatie wordt uiteindelijk weergegeven als een procentuele stijging van de CPI. Ik zal je verder niet vervelen met de details, het gaat erom dat de prijzen om je heen steeds sneller lijken te stijgen.

Tegelijkertijd zijn mensen altijd op de korte termijn op zoek naar veilige havens voor hun cash. De rentes bij de banken zijn nog nooit zo laag geweest, terwijl de inflatie aan de andere kant bijna nog nooit zo hoog is geweest. Je geld op een spaarrekening zetten zorgt ervoor dat je geld verliest. Zelfs 10-jaars obligaties hebben op dit moment negatieve reële rentes. Veel mensen willen niks te maken hebben met obligaties omdat ze “voor oude mensen” zijn.

We willen zoveel mogelijk onze koopkracht beschermen, en niemand wilt dat de waarde van z’n spaargeld omlaag gaat. Gelukkig bestaat er een relatief veilige belegging waarmee je kunt vermijden dat je koopkracht achteruit gaat. Er bestaan namelijk speciale obligaties die worden geïndexeerd met de inflatie. Deze beleggingen worden inflatiegerelateerde obligaties, inflatiegelinkte obligaties of Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS) genoemd.

Deze inflatiegelinkte obligaties worden uitgegeven door de overheid van de Verenigde Staten of door Europese landen en er wordt, net zoals bij andere staatsobligaties, gegarandeerd op terugbetaling door de overheid. Op deze manier kun je basically nooit je geld verliezen en worden daarom gezien als een belegging met een laag risico. 

Wat is een inflatiegerelateerde obligatie? 

Een inflatiegerelateerde obligatie is een obligatie waarvan zowel de coupons als de hoofdsom gekoppeld zijn aan de inflatie-index. Deze Consumer Price Index oftewel CPI wordt gebruikt als de maatstaf voor de inflatie. Doordat de hoofdsom en coupons worden verhoogd bij een stijgende inflatie, bieden inflatiegerelateerde obligaties direct bescherming tegen een stijgende inflatie. 

De afkorting TIPS staat voor Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS). TIPS zijn een vorm van inflatiegelinkte staatsobligaties die worden uitgegeven door de overheid van de Verenigde Staten. Als de inflatie stijgt dan gaat de waarde van de obligatie omhoog ipv dat de rente stijgt. Doordat TIPS worden geïndexeerd aan de inflatie zijn beleggers beschermd tegen een daling van de koopkracht. In Europa worden soortgelijke obligaties inflation-linked bonds genoemd of inflatiegerelateerde obligaties. TIPS zijn een vorm van inflatiegerelateerde obligaties, maar kunnen soms net iets anders werken. Bij de meeste inflatie obligaties wordt de hoofdsom én de couponrente verrekend op basis van de inflatie, maar niet bij allemaal. Of dat voor jouw specifieke obligatie het geval is kun je terugvinden in de essentiële beleggersinformatie. Je kunt deze obligaties los kopen of in de vorm van een ETF bij je broker. (iShares € Inflation Linked Govt Bond UCITS ETF) Als je op zoek bent naar voorbeelden van ETF’s met onder andere inflatie obligaties erin dan kun je hieronder een lijst downloaden.

Hoe werken inflatiegelinkte obligaties?
De waarde van de TIPS stijgen op het moment dat de inflatie stijgt en de terwijl de rentes betaalt worden op basis van het startbedrag. Dit bedrag is beschermd door de desbetreffende overheid, omdat beleggers nooit minder ontvangen dan het bedrag dat ze in het begin hebben geïnvesteerd. Inflatiegelinkte obligaties zijn gemaakt om beleggers te beschermen tegen stijgende prijzen tijdens de looptijd van een obligatie. De waarde van de obligatie stijgt mee met de inflatie en zakt met deflatie, zoals gemeten door de Consumer Price Index. Als deze TIPS na de looptijd vervallen krijgen beleggers een inflatie-gecorrigeerd bedrag of het originele bedrag, welke van de twee hoger is. Hieronder wat voorbeelden.

Als een belegger aan het eind van het jaar €1.000 TIPS in bezit heeft met een couponrente van 1%. Als er geen inflatie is gemeten door het CPI zal de belegger €10 in couponbetalingen ontvangen voor dat jaar. Als inflatie is gestegen met 2%, zal de originele €1.000 omhoog worden gecorrigeerd met 2% naar €1.020. De couponrente zal hetzelfde blijven op 1%, maar zal vermenigvuldigd worden met het gecorrigeerde bedrag van €1.020. Dit komt dan op een bedrag van €10.20 uit voor dat jaar.

Als er daarentegen een deflatie plaatsvindt waarin prijzen 5% dalen, dan zal het originele bedrag worden gecorrigeerd naar €950. De couponrente van 1% zal dus in een bedrag van €9,50 resulteren. Alhoewel, aan het eind van de looptijd, zal de belegger nooit minder dan het originele bedrag van €1.000 ontvangen of een hoger gecorrigeerd bedrag. 

Het kan voorkomen dat bij jou obligatie alleen de hoofdsom of alleen de couponrente wordt geïndexeerd. Dit kan voor de volgende situaties zorgen.

De couponrente van de obligatie stijgt met de inflatie mee. Stel je koopt een obligatie van €100 met een couponrente van 2% (€2) en er is in datzelfde jaar een inflatie van 2%. Op dat moment stijgt de couponrente met dezelfde 2% (€0,02) dus in totaal naar €2,02 per jaar.

Het komt ook voor dat de hoofdsom van de obligatie meestijgt met de inflatie. Als je bijvoorbeeld een obligatie van €100 koopt met een looptijd van 5 jaar, terwijl er in die tijd een gemiddelde inflatie was van 2%. Aan het einde van de 5 jaar krijg je het bedrag terug met dezelfde koopkracht als 5 jaar geleden. Een bedrag van €110,41. 

Wat is het verschil met gewone obligaties?

Het grootste verschil is dat gewone obligaties je niet beschermen op het moment dat de inflatie hoog is. Stel je investeert €1.000 in een normale obligatie. Op de vervaldatum krijg je het volledige bedrag van €1.000 terug. Als er in de tussentijd een hoge inflatie is geweest dan kun je met die €1.000 minder kopen dan toen je het investeerde. Je koopkracht is in dit geval achteruit gegaan, omdat je investering bij een normale obligatie niet wordt gecorrigeerd voor inflatie. Het werkt natuurlijk twee kanten op, want als er deflatie plaats heeft gevonden dan had je met dezelfde €1.000 meer kunnen kopen natuurlijk. Waar normale obligaties voordelig zouden zijn in een periode van deflatie, zijn TIPS juist sterk in een periode van hoge inflatie. 

De inflatiegelinkte obligaties kunnen dus interessant zijn als de reële inflatie tijdens de looptijd hoger ligt dan verwacht. Ze bieden bescherming tegen een onverwachte stijging van de inflatie, zoals we die nu meemaken. Normale staatsobligaties hebben weer andere redenen waarom het verstandig zou zijn om hier wat geld in te steken. Daar ging ik in het artikel: “5 Redenen om te kiezen voor staatsobligaties” dieper op in. 

Wat zijn de nadelen van inflatie gerelateerde obligaties?

Waarom zou je dan niet alleen maar inflatie gerelateerde obligaties kopen? Nou, eigenlijk heel simpel. En dat zijn de kosten. Als belegger betaal je namelijk voor deze bescherming. Als de verwachte inflatie 2% per jaar is, dan betaalt de inflatie obligatie 2% minder couponrente uit dan een vergelijkbare obligatie zónder inflatiebescherming. TIPS betalen meestal dus lagere couponrentes uit dan bedrijfs- of staatsobligaties. Het voordeel is de bescherming tegen hoger dan verwachte inflatie. Met de nadruk op hoger dan verwacht. 

In Nederland was de inflatie voor afgelopen 10 jaar gemiddelde zo’n 2% per jaar. Je kunt verwachten dat een Nederlandse inflatie obligatie zo’n 2% minder couponrente zou opleveren dan een ‘standaard’ obligatie. Een inflatie gerelateerde obligatie zou in dit geval dus pas voordeel opleveren wanneer de inflatie hoger dan 2% zou uitvallen.

Is het verstandig om inflatie gerelateerde obligaties te kopen?

Dat hangt af van zoveel verschillende factoren dat we dat niet kunnen zeggen. De verwachte inflatie zit namelijk al bij de prijs en de rente inbegrepen. Als de inflatie hoog is dan willen veel mensen deze obligaties kopen wat ervoor zorgt dat ze duurder worden, en als de inflatie laag is dan is er weinig interesse voor. 

Het timen van de markt werkt nou eenmaal niet en zo is dat ook bij inflatiegerelateerde obligaties. Als de inflatie al een tijdje hoog is geweest kan het zijn dat je al te laat bent. Wat wel verstandig kan zijn is om inflatiegelinkte obligaties in je portfolio op te nemen om extra spreiding aan te brengen. Inflatiegelinkte obligaties zijn een andere beleggingscategorie dan ‘normale’ obligaties en ze zijn voordelig tijdens andere economische seizoenen. Door verschillende soorten obligaties te kopen, zorg je voor een bredere spreiding. Deze inflatie obligaties zijn niet de enige belegging die je kunnen beschermen tegen inflatie. Je zou naast de standaard aandelen en obligaties ook goud en grondstoffen kunnen toevoegen voor nog meer diversificatie. 

Conclusie

Voor iedereen die op zoek is naar een belegging die je directe bescherming biedt tegen inflatie kunnen inflatie obligaties een optie zijn. Ook kan het verstandig zijn om je voor te bereiden op tijden van torenhoge inflatie of andere zwarte zwanen. Daarom kan je overwegen om inflation-linked bonds aan je portefeuille toe te voegen.

Inflatiegelinkte obligaties hebben een relatief laag risico, omdat de overheid garant staat. En in tegenstelling tot normale staatsobligaties kunnen inflatie gerelateerde obligaties je koopkracht wél goed beschermen tegen periodes met hoge inflatie en hebben over het algemeen een lage correlatie met andere beleggingscategorieën. 

De sleutel naar een goede spreiding is het vinden van een handjevol ongecorreleerde beleggingen en deze tegen elkaar uit te balanceren. Het toevoegen van inflatie obligaties kan hierdoor het risico van je portefeuille verlagen ZONDER dat je daar per se een lager rendement voor terug hoeft te verwachten.

Begin met investeren in inflation-linked obligaties via je broker en profiteer van hoger dan verwachte inflatie. (Geen advies)

Als je op zoek bent naar voorbeelden van portfolio’s of ETF’s met onder andere inflatie obligaties erin dan kun je onderin het artikel of op deze pagina het een en ander downloaden om je op weg te helpen.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en zet samen met ons de eerste stap naar het onafhankelijk bouwen van een goedkoop breed gespreid portfolio om onder andere: zelf te beleggen of sparen voor je pensioen of om financiële vrijheid te bereiken.

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Check onze bibliotheek, lees de artikelen op onze website, download de voorbeeldportefeuilles of download ons e-book.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Gratis kernselectie*

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen