Indexfondsen voor beginners

by | Jan 5, 2020 | Investeren | 0 comments

De laatste jaren is er steeds meer interesse in het investeren in indexfondsen. Zo zien we een grote groei van de instroom in deze fondsen. Maar wat is een indexfonds nu precies? 

Een indexfonds is gewoon een mandje met verschillende investeringen, bijvoorbeeld aandelen. De meeste mensen zijn wel bekend met de AEX. Deze bestaat uit de 25 grootste verhandelbare bedrijven in Nederland. Door het kopen van een AEX indexfonds, word je voor een klein percentage eigenaar van al deze 25 bedrijven.

Ik kan ook een los aandeel kopen, bijvoorbeeld,  het aankopen van een aandeel van Shell. Zo ben je dus voor een klein percentage eigenaar van Shell. Het probleem is dat je dan alles hebt ingezet op één bedrijf. Wat als dit ene bedrijf niet zo goed presteert, of zelfs failliet gaat?

Dan verlies je een deel van je inleg of kan je zelfs alles kwijtraken.

Hoe kun je zoiets nou voorkomen? Dit is de oplossing:

Koop in plaats van één aandeel, van bijvoorbeeld Tesla, een breed gespreid indexfonds. Vanaf €20 kun je een S&P 500 indexfonds kopen, waar je een een stukje krijgt van de grootste 500 verhandelbare bedrijven uit de Verenigde Staten. Hiermee krijg je het gemiddelde rendement van alle bedrijven uit deze index. Als een bedrijf nu minder presteert of zelfs failliet gaat, is de impact op je inlegde geld een stuk minder groot, omdat je dan nog 499 andere bedrijven hebt. Het bedrijf dat failliet gaat zal worden vervangen door een ander bedrijf, zodat de index weer compleet is met 500 bedrijven. Om alles kwijt te raken moeten dus ALLE bedrijven uit de index tegelijk failliet gaan.

Je kan in de lijst bedrijven in de S&P 500 precies zien waar deze uit bestaat.

Je kunt dit vrijwel voor alle markten doen die er zijn, als je een klein deel van alle internationale aandelen wilt hebben kun je dat ook doen voor slechts €20. Met deze €20 koop je een ETF of indexfonds die de MSCI wereldindex volgt.

Het houdt daar niet op, want er zijn ook indexfondsen voor vastgoed, obligaties en grondstoffen. Dus waar jij ook in wilt beleggen, met indexfondsen is er genoeg keus. Voor een ieder wat wils!

Op msci.com kan je zien wat voor indexen er allemaal zijn. Zo kun je zien welke bedrijven in een bepaalde index zijn opgenomen en over welke landen deze zijn verspreid.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd waarom indexfondsen zo’n goede investering zijn? Lees dan hier verder over de 6 redenen om te kiezen voor indexfondsen en ETF’s.