Hoeveel geld kan je opnemen uit je portfolio?

by | Apr 12, 2020 | Investeren | 0 comments

De dag is eindelijk aangebroken, jouw portfolio heeft het kritieke punt bereikt dat jou financieel vrij maakt. Maar hoeveel kan je nu eigenlijk opnemen uit je portfolio en hoelang kan je daar dan mee doen?

Disclaimer: Om dit artikel niet te ingewikkeld te maken neem ik hierin 2 factoren niet mee: belasting en inflatie. Als het principe voor jou duidelijk is kan je deze vervolgens weer meenemen in je eigen berekening zodat je op de voor jou beste waarde uitkomt.

Vaak wordt de 4% regel aangehouden als mensen het hebben over geld opnemen uit het portfolio. Deze is ontstaan in William Bengens publicatie ‘Determining withdrawal rates using historical data‘ en houdt het volgende in: Als je elk jaar 4% van het bedrag afhaalt waarmee je je pensioen begint, dan zal je geld waarschijnlijk nooit op raken.

Naar mijn idee is deze regel lang niet voor iedereen de beste optie. Het is namelijk afhankelijk van de keuze van je portfolio. Elk portfolio heeft zijn eigen risico en zijn eigen verwachtte rendement. Dit is overigens niet altijd in dezelfde verhouding, zoals je kunt lezen in het magische effect van een goede spreiding. De keuze voor jou portfolio zal dan ook van invloed zijn op wanneer voor jou de financiële vrijheid bereikt is. 

In dit artikel vergelijk ik de totale aandelen markt met ons favoriete portfolio: Ray Dalio’s All Seasons Portfolio, om zo de verschillen aan te tonen.

Hierboven is te zien dat het All Seasons Portfolio een iets minder steile groei heeft dan de aandelenmarkt, maar dat deze daar enorm veel stabiliteit voor terugkrijgt. Het All Seasons Portfolio is minder volatiel (minder bewegelijk) dan de aandelenmarkt in zijn geheel.

Simpel gezegd zijn er 2 factoren die grote invloed hebben op hoeveel je er periodiek kan onttrekken aan je portfolio zonder dat je geld ooit op gaat.

1. De groei van je portfolio (hoe steil is de lijn)
2. De stabiliteit van je portfolio (hoe bewegelijk is de lijn)

Je zou dus kunnen zeggen, hoe hoger de groei, hoe meer je er per jaar uit kan halen. Maar ook, hoe stabieler de groei, hoe meer je er uit kan onttrekken. Hierdoor komt het voor dat stabielere portfolio’s veel meer pensioeninkomen kunnen genereren voor je dan een portfolio met enkel aandelen.

We kijken hiervoor naar 2 indicatoren die op basis van de historische data uitrekenen wat de grenzen zijn van wat je op kan nemen. De Safe Withdrawal Rate en de Perpetual Withdrawal rate van een portfolio. Deze reken je uit op basis van een bepaalde looptijd. Laten we naar de resultaten kijken over een looptijd van 30 jaar.

Safe Withdrawal Rate

De Safe Withdrawal Rate (SWR) geeft het percentage van het startbedrag* dat je jaarlijks kan opnemen zonder dat het geld opgaat binnen de looptijd (30 jaar). Dan kom je uit op de volgende percentages.

SWR van het All Seasons: 7,8%
SWR van de aandelenmarkt: 5,4%

Perpatual Withdrawal Rate
Dan hebben we ook nog de Perpetual Withdrawal Rate (PWR). Deze wordt ook gekeken over een looptijd (in ons geval 30 jaar) maar geeft dan het percentage aan dat je jaarlijks op kan nemen uit je portfolio zonder dat je startbedrag* gedaald is aan het einde van de looptijd. Dit komt uit op de volgende opnametarieven.

PWR van het All Seasons: 6,9%
PWR van de aandelenmarkt: 5,1%
*Start van je pensioen

Sneller met pensioen?
Doordat het All Seasons veel stabieler is dan de aandelenmarkt zie je dus dat je meer kan opnemen ondanks de lagere groei. Dit heeft ook effect op hoeveel geld je nodig hebt om financiële vrijheid te bereiken. Afhankelijk van je inleg zijn er dus scenario’s waarbij je met een All Seasons, ondanks de iets lagere groei, eerder financieel vrij bent dan met alleen maar aandelen.

Het is nu aan jou om te bepalen met welk portfolio (er zijn er nog veel meer natuurlijk) je spaart voor financiële vrijheid. En voor welke withdrawal rate je gaat. Houdt er rekening mee dat belastingen en inflatie hierin meegerekend moeten worden. Mijn voorlopige plan is om uit te gaan van een PWR maar dan net iets minder opnemen uit je portfolio, alsof ik als het ware “blijf inleggen”. Door dit te herinvesteren kan je je portfolio en zelfs je eigen loon daaruit, extra laten groeien. Daarbij geeft dit ook de kans om je portfolio ook in deze fase goed te blijven herbalanceren.

Tot slot zou ik willen melden dat het verstandig is om daarnaast ten alle tijden nog 3-6 maanden inkomen paraat te hebben staan. Dit kun je doen door goed te budgetteren. De data in dit artikel is gebaseerd op het verleden en er is altijd een kans dat dit afwijkt in de toekomst. Door dit noodfonds aan te houden kan je je uitbetalingen beperken als je portfolio erg laag staat en zo meer zekerheid voor je toekomst creëren.