Hoe maak je de keuze voor een bank of broker?

by | Jan 19, 2020 | Investeren | 0 comments

Toen ik mijn zoektocht begon naar een goede broker of bank, wilde ik de bank kiezen waarbij ik dus de laagste kosten had voor periodiek beleggen. Eigenlijk waren er uiteindelijk twee keuzes overgebleven. Het ging tussen beleggen via DEGIRO Custody en Binck Fundcoach.

DEGIRO leek in de eerste instantie goedkoper, omdat beleggen in DEGIRO kernselectie gratis is (bekijk de voorwaarden). Je kunt bij deze aanbieder kiezen uit 2 verschillende accounts: Een Basic account en een Custody account. DEGIRO doet bij een Basic account aan securities lending, oftewel: Ze lenen je beleggingen uit. Omdat ik de risico’s hiervan te groot vind koos ik ervoor om een Custody account te vergelijken. Omdat ze hierbij niet aan uitlenen mogen doen. De kosten zijn dan ook bij een DEGIRO Custody account iets hoger dan bij een Basic account. Kosten vergelijkers op internet zijn hierdoor niet betrouwbaar omdat ze vaak verschillende types accounts met elkaar vergelijken.

Bij Binck betaal je over je gehele vermogen op dit moment 0.18% per jaar. Bij Binck kun je ook kiezen uit 2 verschillende accounts. Binck Basic en Binck Fundcoach. Omdat ik zelf alleen periodiek investeer in indexfondsen en ETF’s was de keuze snel gemaakt. Voor dividenduitkeringen betaal je bij Binck Fundcoach niks, en als je maandelijks minimaal 20€ investeert betaal je ook geen transactiekosten. In figuur 1 zie je de kosten voor periodiek beleggen bij de twee aanbieders.

Figuur 1: Kostenvergelijking DEGIRO vs. Binck Fundcoach.

De reden dat ik voor Binck Fundcoach ben gegaan waren niet alleen de kosten. Het assortiment kan namelijk worden uitgebreid. Als je naar Binck belt kun je een verzoek indienen om een fonds toe te laten voegen aan het assortiment. Meestal is dit wel mogelijk, mits het fonds aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als deze wordt toegevoegd kun je weer gratis periodiek inleggen in dat fonds. Op deze manier kun je jouw portefeuille geheel aan jouw eigen wensen laten voldoen.

Zelf zou ik gaan voor de aanbieder die voor jou op de laagste kosten uitkomt, zonder dat jouw beleggingen worden uitgeleend. Het blijft natuurlijk jouw eigen keus omdat dit voor iedere belegger anders zijn.

 

Heb je nog geen rekening?
Open hier een rekening bij DEGIRO.
Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Kies je voor Binck Fundcoach?
Op de site van Binck kun je een account openen.
Beleggen kent risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst