Hoe kan je het beste investeren met een crisis op komst?

by | Oct 11, 2019 | Investeren | 0 comments

Elk jaar zijn er wel voorspellingen dat er een recessie aan komt. Voor veel mensen is dit een drempel om te gaan beleggen. Is het wel handig om te investeren op het moment dat er mogelijk een crash aan komt of kan je beter wachten?

Gelukkig zijn er genoeg onderzoeken gedaan en is hier een duidelijk beeld van hoe je het beste kan handelen in een crisis.

Allereerst is het goed om je bewust te zijn van de kansen die er zijn tijdens een crisis. Als het bloed aan de straten ligt en er veel angst in de markt is kan je heel goedkoop inkopen en theoretisch gezien het meeste winst maken zodra de markt zich herstelt. Het is echter wel extreem moeilijk, al dan niet onmogelijk om dit goed te timen.

Jack Bogle – de oprichter van het bekende Vanguard fonds – maakt heel duidelijk onderscheid in de 3 manieren dat je meer winst kan maken op de beurs:

  • Je kan proberen de markt te ‘timen’ door op het goede moment in te stappen.
  • Je kan de goede aandelen (of obligaties, grondstoffen, valuta etc) kopen.
  • Je kan een goede verdeling kiezen binnen je portfolio.

Waarbij hij duidelijk aangeeft: “De eerste 2 gaan niet gebeuren!”

De cijfers hierin zijn overduidelijk. Allereerst lukt het maar een nihil percentage van de beleggers om de markt goed te timen. Zelfs grote namen zoals Warren Buffet, Ray Dalio en Charles Schwab zitten er meestal naast als het gaat om de timing. In ons artikel over emotie belichten we één van de redenen waarom zo weinig mensen dit lukt.

De goede tijd kiezen om te investeren in de goede aandelen heeft een kleine slagingskans. 96% van alle professionele, nog bestaande fondsen slagen er niet in om de index te verslaan. De 4% die er wel in slaagt lukt het niet consequent. Maar hoeveel winst had je gemaakt als het je wel gelukt zou zijn om consequent de markt op het beste en goedkoopste moment in te kopen? Charles Schwab heeft hier een onderzoek over gedaan. Zie figuur 1. Hierin heeft hij 5 verschillende fictieve personas gecreëerd en deze met elkaar vergeleken.

 

 

Figuur 1: Onderzoek van Charles Schwab

Niet verassend dat door de markt perfect te timen je de beste resultaten gehaald zou hebben. Maar wel opvallend is hoe klein het verschil is met de eerstvolgende categorieën. Het maandelijks inleggen van een vast bedrag en het inleggen zodra je je geld beschikbaar hebt levert bijna net zoveel resultaat op terwijl je daar geen risicovolle en extreem moeilijke overwegingen voor hoeft te maken. Het is dus niet nodig om de perfecte tijd te kiezen om in te leggen. Zelfs als je inkoopt op de duurste momenten doe je het nog steeds aanzienlijk beter dan dat je je geld op de bank gezet had.

Toch verliest het merendeel van de beleggers geld op de aandelenbeurs. Dit komt o.a. doordat ze toch proberen voor de perfecte timing te gaan. We hebben in het artikel: Hoe de markt timen je winst op eet uitgelegd waarom dit zo desastreus kan zijn voor je portfolio.