Hoe ik ben begonnen met veilig beleggen

by | Jul 26, 2020 | Investeren | 0 comments

Er is vaak een grote drempel om te beginnen want het is voor velen een stap in het onbekende. Vaak is het voor de beginnende belegger veel onduidelijkheid. Wij vinden dat transparantie belangrijk is. Vandaar dat ik jullie mee wil nemen in de resultaten die ik heb behaald met mijn passieve strategie.

Eerst zal ik doornemen hoe wij dit bereikt hebben. Op 1 november 2017 ben ik begonnen met beleggen in indexfondsen en ETF’s. Na aandringen van Greg en Leander, die eerder waren begonnen dan ik, heb ik zelf ook de stap gezet om te beginnen met investeren. Vaak wordt gedacht dat als je investeert, je veel geld moet hebben. Omdat ik periodiek inleg is dat niet nodig. Ik heb de eerste stap gezet toen ik een nieuwe baan kreeg en mijn salaris erop vooruit ging. Ik heb toen de helft van het bedrag dat ik meer ging verdienen gebruikt om te beginnen met investeren. Hierdoor kon ik genieten van mijn loonsverhoging én begon ik met investeren.

Voor welk portfolio heb je gekozen? 
Het portfolio dat ik gekozen heb is het All-weather portfolio. Dit omdat het niet alleen geweldig presteert maar vooral omdat dit portfolio zichzelf keihard heeft bewezen in tijden van crisis. De kracht van dit portfolio is dat deze in alle economische omstandigheden relatief stabiel blijft. Zo heb je een portfolio waar jij je niet veel zorgen over hoeft te maken. Voor mij was dit belangrijk omdat ik wou voorkomen dat ik ‘s nachts wakker zou liggen omdat ik me zorgen maakte over de schommelingen van mijn portfolio. In het begin was het erg spannend om te beginnen en deze schommelingen te zien. Ik was meerdere keren per dag aan het kijken naar wat mijn portfolio deed. Maar het feit dat het portfolio stabiel blijft op met moment dat de markt flink daalt, zoals nu met de “corona-crisis” geeft me echt een gerust gevoel.

Met welk bedrag ben je begonnen?
Doordat ik ben begonnen toen ik bij een nieuwe baan meer ging verdienen, heb ik niet veel hoeven laten qua uitgaven. Hier begon ik met 75 euro per week aan de kant te leggen, 325 euro per maand. Dit liet ik automatisch op mijn beleggingsrekening storten zodat ik een deel voor mijn toekomst heb, voordat alle andere rekeningen eraf gingen. Later ben ik nog eens goed gaan kijken naar mijn (onnodige) uitgaven. Door dit te doen heb ik veel extra kunnen besparen. Zo heb ik mijn dure abonnement overgesloten op een goedkope sim only en heb ik mijn sportabonnement, waar ik toch minder gebruik van maakte dan ik wilde, opgezegd. Hierdoor kon ik opschalen en inmiddels leg ik 450 euro per maand in. 

Hoe heeft jouw portfolio tot nu toe gepresteerd?
In 2019 heeft het portfolio een mooi resultaat neergezet. Het heeft een rendement van meer dan 13% behaald. Zelfs nu tijdens de “corona-crisis” is het portfolio stabiel als een huis. In figuur 1 zie je de resultaten van ons portfolio. Om het rendement van ons portfolio te laten zien is een bedrag van 10.000 ingelegd op 1-1-2018.

Figuur 1: Restultaten 1 januari 2018 t/m 31 maart 2020.

 

Ik ben inmiddels al voorbij mijn eerste mijlpaal: de 10.000 euro. Mijn uiteindelijke doel is 350.000 euro. Het is maar een kleine stap op een lange route. Maar het is goed mogelijk door consistent in te leggen en zo gebruik te maken van de power of compounding. Je kunt het jezelf makkelijk maken door dit proces te automatiseren. Zo heb je er weinig omkijken meer naar. Het enige wat ik tegenwoordig nog doe is eens in de zoveel tijd kijken of mijn spreiding nog klopt en als deze teveel afwijkt, herbalanceren. Én kijken of er goedkopere alternatieven zijn, zoals een goedkoper fonds dat binnen de spreiding valt.