Hoe de markt timen je winst op eet

by | Oct 11, 2019 | Investeren | 0 comments

Buy low, sell high! Het lijkt zo makkelijk. Het zijn bijna iedereens eerste woorden over beleggen. Het lijkt de absolute basis van de beleggingsfilosofie en toch is het proberen te timen van de markt een van de grootste fouten die je kan maken.

In ‘Hoe kan je het beste investeren met een crisis op komst’ wordt er goed gekeken naar het verschil in resultaat tussen een perfecte timing, consequent inleggen en slechte timing. Echter gaan we daar niet in op de hoeveelheid risico die je neemt om dat kleine beetje extra rendement te halen.

Mensen die het vaakst handelen evenals beheerde fondsen presteren gemiddeld 6,5% slechter dan de index.

Buiten dat de meeste korte termijn beleggers vaak veel meer transactiekosten betalen dan lange termijn beleggers is er nog een belangrijke oorzaak dat voor dit onderpresteren.

Het is simpelweg erg moeilijk om de markt goed te timen. De meeste beleggers missen de beste kansen doordat ze te laat kopen en te vroeg verkopen. De beste dagen die de markt ooit gekend heeft liggen over het algemeen minder dan 2 weken na de slechtste dagen. Het ontwijken van de slechtste dagen in de markt kan er dus ook heel goed tot leiden dat je daarmee ook de beste dagen mist. In studies zoals deze van Putnam kan je heel duidelijk zien hoeveel het uitmaakt als je een paar goede dagen mist.

Als je 15 jaar geleden* geld had ingelegd en elke dag je positie in de markt gehouden had was je gemiddelde jaarresultaat uitgekomen op 7,77%. Door slechts de beste 10 dagen te missen over deze 15 jaar daalt het gemiddelde jaarresultaat tot slechts 2,96%. Bij 20 dagen is het al vergelijkbaar met de rente van de Nederlandse bank en als je 30 dagen gemist had zat je al in de negatieve cijfers.

De enige methode die altijd lijkt te werken en keer op keer is bewezen over de afgelopen 100 jaar is om consequent in te kopen, het liefst zo vroeg mogelijk. Houd dit vast voor minstens 20 jaar en verkoop niet in paniek als de markt daalt. De markt is altijd moeilijk te voorspellen geweest maar heeft zich altijd weer hersteld na een crash.

Een stabiel en consequent rendement kan je helpen om je persoonlijke gemoedstoestand onder controle te houden. Je hoeft niet door de emotionele rollercoaster te gaan waar de meeste beleggers doorheen gaan.

*uitgaande van de periode 31 dec 2003 tot 31 dec 2018.