Het magische effect van een goede spreiding

by | Apr 19, 2020 | Investeren | 0 comments

Wij zien op social media een aantal vragen héél vaak langskomen. Veel beginnende beleggers stellen vragen als, “wat vinden jullie van dit aandeel?” of “Is dit het juiste moment om dit aandeel te kopen?”. Maar soms zien we een vraag die ons veel gelukkiger maakt: “Is dit een goede spreiding voor mijn portfolio?”.

Craig L. Israelsen, de maker van het 7Twelve portfolio beschrijft het in zijn boek 7Twelve, A Diversified Investment Portfolio with a Plan misschien nog wel het beste. Een portfolio is een recept. Waarbij het eindresultaat, het gerecht, veel spannender is dan de losse ingrediënten. Als je een chipje wilt dippen doe je dat over het algemeen niet eerst in de tomatenpuree, dan in de ui, dan de azijn, peper en zout. Nee, je dipt het chipje in een vooraf gemaakte salsa. Omdat de combinatie van de ingrediënten meer sensatie geeft dan de ingrediënten alleen.

 Zo is het ook met portfolio’s, het is een recept. Je kan er vanaf wijken maar let wel op dat sommige combinaties prachtige gevolgen hebben voor je portfolio die je niet op het eerste gezicht ziet.

Portfolio’s zijn vaak opgebouwd uit een mix van aandelen, obligaties en soms ook grondstoffen of vastgoed. Het mooie is dat elk element een eigen risico heeft en een daarbij passend rendement. De marktwerking zorgt ervoor dat deze balans telkens zo goed mogelijk hersteld wordt. Hier zijn een aantal weergegeven.

 

Figuur 1: Risico rendement verhouding van verschillende beleggingscategorieën.

Van al deze “basisingrediënten” zijn indexfondsen of ETF’s verkrijgbaar. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, een aantal populaire selecties zijn:

– High dividend yield stocks
– Small Cap Value stocks
– Low volatility stocks

De magie ontstaat als je van deze ingrediënten een gerecht gaat maken door een goede spreiding aan te brengen. Dit is omdat – zoals Ray Dalio heel duidelijk uitlegt in zijn video: Ray Dalio breaks down his “Holy Grail” – je het risico kan dempen op je portfolio, zonder dat het betekent dat je daarvoor net zo veel rendement voor inlevert. Nobelprijswinnaar Harry Markowitz bewijst deze correlatie door middel van de volgende grafiek.

Figuur 2: Risico rendement verhouding van verschillende asset allocations.

Wat opvalt aan deze grafiek is de curve, veel mensen verwachten dat dit een rechte lijn zou moeten zijn maar het risico wordt, als je 25% Aandelen aan je obligatie portfolio toevoegt, lager! Dit terwijl aandelen veel risicovoller zijn dan obligaties. Je kan dus meer winst én minder risico lopen met het portfolio als geheel dan dat je had gekund met de ingrediënten.

Een portfolio is een samenstelling van de fondsen waaruit deze is opgebouwd, elk heeft een eigen risico en een eigen verwacht rendement. Maar als de onderdelen een lage correlatie hebben met elkaar kan het risico enorm gedempt worden terwijl je rendement veel minder wordt aangetast.

Wat zou voor jou het ideale recept zijn? Zou je het zelf willen uitvinden, dan hebben we een risicoprofieltest gemaakt die verschillende portfolio’s suggereert. Dan kan ook jij meer uit je portfolio halen.