Grondstoffen, als alternatieve investering voor een goede spreiding

by | Mar 21, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Het gebruik van grondstoffen in een traditionele portefeuille.

Wat zijn grondstoffen en wat bedoelen wij hiermee

Grondstoffen worden gezien als het zwarte schaap van de beleggingswereld, en vaak voor een goede reden. De prijzen van grondstoffen zijn een afspiegeling van de onderliggende vraag en aanbod van deze fysieke assets. Als wij het in dit artikel hebben over grondstoffen dan bedoelen wij natuurlijk een breed gespreide index met allerlei grondstoffen erin. (Broad Commodity Index) 

In deze index zitten onder andere de volgende grondstoffen: Ruwe olie, koper, suiker, levend vee, natuurlijk gas, sojabonen, aluminium, koffie, katoen . Als je belegt in een ETF die deze index volgt dan investeer je automatisch in al die grondstoffen.

Grondstoffen als beleggingscategorie
Ondanks dat grondstoffen individueel gezien dezelfde eigenschappen hebben, zijn ze onderling vaak laag gecorreleerd. Het komt voor dat ze dezelfde productieprocessen hebben, maar er is weinig correlatie als het op maïs, koper, olie en koffie aankomt. Als de prijs van olie bijvoorbeeld in een keer stijgt dan kan het zijn dat koffie gewoon stabiel blijft. Dit is anders dan bij de aandelenmarkt. Waar je het risico loopt dat de aandelenmarkt als geheel in elkaar zakt, zal je dit risico bij grondstoffen niet hebben

Als je kijkt van 1970 tot 2021 zie je dat de prijs van grondstoffen alleen een klein beetje is gestegen, alhoewel ze af en toe periodes hebben met grote sprongen in prijs. Omdat ze als losse beleggingscategorie geen dikke rendementen hebben behaald wil dat niet zeggen dat ze niet goed zouden kunnen passen in een goed gespreide portefeuille.

Gebruik van grondstoffen – Bescherming tegen inflatie

Een van de meest gehoorde rechtvaardigingen om grondstoffen op te nemen in je lange termijn portfolio is dat grondstoffen historisch gezien een goede bescherming tegen inflatie is geweest. Ze zijn vooral effectief op het moment dat er onverwachts hoge inflatie is zoals we hebben gehad in 2021. Dit is logisch, omdat het meestal een plotse verandering is van het aanbod van de specifieke grondstof dat ervoor zorgt dat er onverwachte inflatie is. 

Dit kun je nu goed zien. Nu er problemen zijn met het leveren van gas/olie, zie je dat de prijs hiervan onmiddellijk omhoog schiet en we zien dat benzineprijzen van €2,30 per liter normaal begint te worden. 

Voor veel beleggers is het lang geleden dat er een periode was waarin inflatie torenhoog was. De afgelopen tijd is inflatie door het dak heen geschoten en kijken we over 2021 tegen een inflatie van 7,5%. Dat betekent dat als je in januari 2021 €10.000 had geïnvesteerd dat je op 1 januari 2022 daar nog maar ongeveer €9.250 van had overgehouden. Beleggers hebben vaak een kort geheugen, en lijken daarom lastig te vinden om een portfolio te bouwen die goed tegen periodes van hoge inflatie kan. 

Grondstoffen voor een betere spreiding

Spreiding is de enige ‘free lunch’ bij het investeren. Het combineren van beleggingscategorieën die een lage onderlinge correlatie hebben kan de volatiliteit/beweeglijkheid omlaag helpen ZONDER potentiële winsten op te offeren. Oftewel, het toevoegen van grondstoffen aan je portefeuille kan je dezelfde rendementen opleveren met minder risico en verbetert dus je risico-rendementsverhouding. Grondstoffen hebben meestal een lage correlatie met traditionele categorieën zoals obligaties of aandelen. En ze kunnen waarde leveren op het gebied van spreiding. Zeker als je naast grondstoffen ook goud in je portfolio aanhoudt kun je jezelf goed beschermen tegen klappen in de markt.

Grondstoffen ETF, commodity index

Omdat het lastig is om grondstoffen fysiek op te slaan, heb je eigenlijk altijd te maken met een niet-fysieke ETF. Normaal gesproken kiezen wij altijd voor een fysieke ETF vanwege het risico, maar dit is bij grondstoffen niet mogelijk, omdat het moeilijk word om een maïskolf voor 15 jaar te bewaren. Vermoedelijk is die dan niet veel meer waard na 15 jaar in de kast. Het zou moeilijk en duur zijn voor beleggers om fysiek levend vee en vaten olie op te slaan, te kopen en te verkopen als investering. Bloomberg Commodity Index is de benchmark geworden voor grondstoffen in het algemeen. We zoeken een ETF die goedkoop een van deze indexen volgt en voegen deze toe aan onze portefeuille. Eentje zoals de “iShares Diversified Commodity Swap UCITS ETF”.  Natuurlijk is het aanbod aan ETF’s voor deze categorie weer lekker groot, daarom hebben we een lijst samengesteld met een aantal voorbeelden van ETF’s waaronder een aantal voor grondstoffen. Deze kun je hieronder downloaden.

Spreiden ten koste van het rendement?
Een portfolio met een klein percentage grondstoffen erin heeft het de afgelopen 20 jaar minder gedaan dan een portfolio zonder grondstoffen. Grondstoffen hebben er wel duidelijk voor gezorgd dat er minder volatiliteit is, vooral op het moment dat er echt stront aan de knikker is. Uit
dit uitgebreide onderzoek over het beleggen in broad commodities van WisdomTree over lange-termijn beleggers kwam als conclusie naar buiten dat het toevoegen van een broad-commodity index aan een traditionele portefeuille de rendementen kan verbeteren en risico’s kan verlagen.

De vraag is natuurlijk of het toevoegen van commodities het waard zal zijn in de toekomst. De lagere volatiliteit ging de afgelopen tijd ook gepaard met lagere rendementen, maarja… we hebben ook een lange tijd van economische groei gehad. De vraag is of dat zo zal blijven of dat het toch verstandig kan zijn om een klein percentage grondstoffen aan te houden. Zelf houd ik nu ongeveer 5-6 jaar een klein percentage aan grondstoffen in de portefeuille en daar heb ik geen spijt van gehad. 

Conclusie

Niemand heeft een glazen bol of kan in de toekomst kijken, maar de lange geschiedenis laat zien dat er voordelen zitten in het spreiden met grondstoffen. Persoonlijk denk ik dat een portfolio met een goede spreiding niet zonder grondstoffen kan. 

Op het gebied van bescherming tegen inflatie en tijden van ellende kunnen grondstoffen een uitkomst bieden. Het kiezen van een goede spreiding is de meest belangrijke keus die je als lange termijn belegger kunt maken en is de enige waar je 100% volledige controle over hebt. Door een gedeelte grondstoffen toe te voegen aan je portefeuille kun je de volatiliteit verlagen zonder dat je daar rendement voor hoeft in te leveren. Het kan daarom verstandig zijn om grondstoffen te overwegen voor je beleggingsportefeuille. 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en zet samen met ons de eerste stap naar het onafhankelijk bouwen van een goedkoop breed gespreid portfolio om onder andere: zelf te beleggen of sparen voor je pensioen of om financiële vrijheid te bereiken.

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Check onze bibliotheek, lees de artikelen op onze website, download de voorbeeldportefeuilles of download ons e-book.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – 

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen