Goud, een belangrijk onderdeel van een goede spreiding

by | Mar 2, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

6 redenen om goud te kopen

Goud is meer dan 5.000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de vorm van glimmende gele goudklompjes. Waarschijnlijk was het een van de eerste metalen die gevonden is door de mensheid.

Ondanks dat goud niet direct als een betaalmiddel werd gebruikt betekent niet dat er weinig waarde aan werd gekoppeld. Het bezitten van goud en het bezitten van macht gingen vaak hand in hand. De eerste gouden juwelen werden gevonden in de Tombe van Djer, een koning rond het jaar 2500 BC. En in de tombe van Toetanchamon werd de grootste collectie goud en juwelen gevonden ter wereld. Zelfs in de afgelopen 200 jaar hebben ze in Amerika nog de gold rush gehad, waarin mensen van overal kwamen om rijk te worden door goud te zoeken. 

Door de jaren heen hebben mensen goud in bezit gehad voor verschillende redenen. Het is het metaal waar we op terugvallen als andere betaalmiddelen niet meer werken. Dit betekent dat het altijd een bepaalde waarde heeft gehouden al is het alleen als verzekering in tijden van ellende. 

Sinds het vinden van de eerste goudklomp tot aan nu is er eigenlijk niet veel veranderd. Goud heeft tegenwoordig nog steeds een bepaalde aantrekkingskracht op mensen. 

Hieronder vind je 6 redenen om te beleggen in goud. 

1. Bescherming tegen inflatie

Goud is historisch gezien een goed vangnet geweest tegen inflatie, omdat de goudprijs de neiging heeft om te stijgen als de kosten voor levensonderhoud hoger worden. De laatste 50 jaar zien we de goud koers meestal flink stijgen, en de aandelenmarkt dalen, als er jaren zijn met hoge inflatie. Dit komt doordat fiat currency, zoals de euro en de dollar, juist hun koopkracht dan verliezen. Daarnaast wordt goud gezien als een investering die zijn waarde goed behoudt, waardoor mensen hier maar al te graag in investeren als ze denken dat hun lokale valuta minder waard zal worden.

 

2. Bescherming tegen deflatie

Deflatie vindt plaats in een tijd dat prijzen dalen, minder bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, en de economie te veel schuld heeft opgebouwd. Deze tijden hebben we niet meer gezien sinds ‘The Great Depression’ in de jaren 30. Tijdens deze economische crisis steeg de koopkracht van goud met enorme sprongen, terwijl andere koersen naar de bodem schoten. Je ziet dat goud flink kan stijgen als er een periode van zware deflatie plaatsvindt. Dit kwam doordat mensen ervoor kozen om goud op te sparen in de vorm van gouden munten en goudbaren

3. De zwakte van valuta’s

Ondanks dat de Amerikaans dollar een van de belangrijkste valuta ter wereld is, zie je dat mensen toch graag de veiligheid van goud opzoeken als de waarde van de dollar daalt ten opzichte van andere valuta. Wat er weer voor zorgt dat de goudprijs stijgt. De goudprijs is sinds het eind van de jaren 90 tot aan 2008 bijna verdrievoudigd. En van 2008 tot nu weer verdubbeld. Toch fijn, als de dollar of euro in elkaar zakt, dat je met goud een soort vangnet kunt hebben.

4. Politieke onzekerheid

Goud behoudt niet alleen waarde in tijden van een economische crisis, maar ook op het moment dat er politieke onzekerheid is. Op dit soort momenten zie je dat een investering in goud het vaak beter doet dan andere investeringen. De goudprijs verwachting is dat deze zal stijgen als het vertrouwen in overheden laag is.

5. Groeiende vraag naar goud

Door de groei van de opkomende markten de laatste jaren is hun vraag naar goud gestegen. In veel van deze landen is goud verbonden met de cultuur. Als je bijvoorbeeld kijkt naar China, zie je dat de vraag naar goud groot is, ook omdat het daar wat normaler is om te sparen in goud. Daarna komt India als een van de landen met de grootste vraag naar goud. Je ziet dat de grootste vraag naar goud rond oktober komt, wat het trouwseizoen is daar. Maar ook steeds meer mensen beleggen in goud. Velen zien goud nu als een essentieel onderdeel van een mooi gespreide beleggingsportefeuille.

 

6. Diversificatie

De sleutel naar een goede spreiding is het vinden van een handjevol ongecorreleerde beleggingen. Goud heeft vaak een negatieve correlatie gehad met aandelen en andere beleggingscategorieën. Als de situatie zich voordoet dat er tijden van ellende aanbreken zul je zien dat mensen vaak goud kopen. Als gevolg zal de goudprijs stijgen, terwijl een andere categorie in je portfolio zoals bijvoorbeeld aandelen zal dalen. Dit geeft je de mogelijkheid om te herbalanceren, want als de goud koers hoog staat kun je je goud verkopen en daar een minder presterende categorie mee kopen. Als je goud had toegevoegd aan bijvoorbeeld een 60/40 portfolio zoals hieronder had je een hoger rendement behaald, terwijl je aan de andere kant een lager risico had gelopen.

Conclusie

Goud zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van een goed gespreide beleg portefeuille. De goudprijs stijgt vaak in het geval dat aandelen en obligaties dalen. De goud koers kan erg beweeglijk zijn op de korte termijn, maar heeft altijd zijn waarde behouden over de lange termijn. Goud staat door de jaren heen bekend als hedge tegen inflatie. Op het moment dat belangrijke valuta’s het moeilijk krijgen zie je dat mensen vaak goud kopen. 

Beleggers met een goede spreiding combineren daarom vaak goud met aandelen en obligaties in een portefeuille. Dit doen ze om het risico te verkleinen en de volatiliteit te verlagen. Het is daarom slim om te overwegen om voor een deel goud als investering op te nemen in je beleggingsportefeuille.

 

Hoe kun je goud kopen?

Als jij ook vind dat goud een belangrijk onderdeel moet zijn van een goede spreiding is het ook wel fijn als je wat mogelijkheden hebt om dit aan te kunnen kopen. Hieronder staan nog 3 manieren om goud te kopen.

1. Een fysieke goud ETF kopen zoals de ‘iShares Physical Gold‘; Deze kun je bij de meeste brokers wel kopen. Let vooral op de kosten en of deze fysiek is, zodat je weet dat je voor een goede prijs goud kunt opnemen in je portefeuille. Je kunt bijvoorbeeld, net zoals wij, elke maand een vast bedrag in een gekozen goud ETF stoppen. Zulke goud ETF’s kun je kopen bij een broker zoals: SAXODEGIRO of TRADING212. Ben je op naar andere (goud) ETF’s? Download dan hieronder een lijst met verschillende ETF’s voor allerlei categorieën.

2. Goud kopen via Goldrepublic, spaarplan of éénmalig; Sommige mensen hebben liever echt fysiek goud in de hand. Goldrepublic heeft onder andere de mogelijkheid om vanaf €50 per maand een plan op te zetten zodat je elke maand goud aankoopt.  Je kunt als je dat wilt dit goud bij je thuis laten bezorgen of je kunt het veilig in de Goldrepublic kluis laten opbergen. Naast goud, kun je bij Goldrepublic ook kiezen voor andere edelmetalen zoals, zilver of platina. 

3. Goud kopen bij een juwelier of goudhandelaar; De laatste mogelijkheid die wij geven is om zelf naar een fysieke winkel toe te gaan om daar goud of een gouden sieraad te kopen.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download ons e-book of download de voorbeeldportefeuilles.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Tijdelijk tot €50 transactietegoed.

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen