Geen tijd om te investeren?

by | Jan 19, 2020 | Investeren | 0 comments

In artikel “Beleggen: timen of niks doen?”  heb je kunnen lezen dat een overgroot gedeelte van de actieve beleggers hier niet beter doet dat de markt. Als actief beleggen zo’n lage kans op slagen heeft, wat is dan een goed alternatief?

Een gemakkelijke manier om jouw vermogen op te bouwen is door periodiek beleggen. Doordat je instapt op vaste momenten, bijvoorbeeld elke maand, hoef je er niet veel tijd in te steken. Het is namelijk mogelijk om de orders te automatiseren. Je stelt het één keer in en hoeft er slechts een uur per jaar naar om te kijken. 

Niemand kan de toekomst voorspellen en daarom is het belangrijk om te spreiden. Dit kan door in verschillende landen te beleggen of door posities in verschillende beleggingscategorieën aan te schaffen. In het geval van periodiek beleggen doe je dit ook door te spreiden over tijd. Zo koop je, ongeacht de koers, op vaste momenten. Zo zal je als de koers laag is, meer stuks van een bepaald aandeel kunnen kopen. Bij een hoge koers kun je voor hetzelfde bedrag minder aandelen krijgen. (Zie figuur 1).

Figuur 1: Aantal stuks per koopmoment bij gespreid inleggen.

Het voordeel van periodiek inleggen is, dat je de invloed van op het verkeerde moment instappen minimaliseert. Als je in een keer met je hele bedrag instapt en de markt zakt in elkaar, kun je een groot deel van je vermogen verliezen.

Er kwam net al naar voren dat je door periodiek in te leggen, spreidt over tijd. Over een langere periode koop je de aandelen hierdoor voor een mooie gemiddelde prijs. Dit omdat je soms meer betaald en soms minder betaald voor hetzelfde aandeel. Dit is in figuur 2 goed te zien.

Figuur 2: Gemiddelde aanschafprijs door gespreid inleggen.

Conclusie
Periodiek beleggen, ook wel Dollar cost averaging genoemd,
 zou een goede keus zijn voor beleggers met een lange beleggingshorizon. Omdat het te automatiseren is, heb je meer rust. Je stelt alles eenmalig in en daarna kun je lekker koffie drinken. Bovendien is het portfolio minder volatiel omdat je gespreid inlegt. Door gebruik te maken van deze stabiele lange termijn strategie kun je elke maand je vermogen laten groeien en ben je minder afhankelijk van de actuele koersprijs of beurssentiment. 

Als je periodiek beleggen zou combineren met een portfolio met spreiding over meerdere categorieën kun je het risico nog verder verlagen zonder dat het per se ten koste hoeft te gaan van je rendement. Bekijk onze strategie of check welke brokers wij gebruiken om te beleggen. 

Als je op zoek bent naar een lijst met voorbeelden van ETF’s dan kun je die hieronder downloaden.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Beleg commissievrij in meer dan 200 ETF’s

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen