Fiscale Oudedags Reserve

by | Mar 1, 2020 | Investeren | 0 comments

Als je in loondienst bent en je werkgever niets heeft geregeld, kun je zelf een oudedagsvoorziening opbouwen. Dit kan fiscale voordelen opleveren. Als ZZP’er kun je hiervoor gebruik maken van de FOR, ook wel fiscale oudedags reserve genoemd.

 

Fiscaal voordelig pensioen opbouwen.
Als je in loondienst bent en je werkgever niets heeft geregeld, kun je zelf een oudedagsvoorziening opbouwen. Dit kan fiscale voordelen opleveren. Als ZZP’er kun je hiervoor gebruik maken van de FOR, ook wel fiscale oudedags reserve genoemd. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden kun je lezen op de site van de belastingdienst

Gebruik van de FOR
Als je gebruik maakt van de FOR breng je een bedrag in mindering op de winst van je bedrijf. Je mag in 2020 maximaal 9,44% van de winst in mindering brengen. Het maximum bedrag dat je als FOR mag reserveren is € 9.218 (2020). Over het bedrag dat je reserveert hoeft je in 2020 geen belasting te betalen. Je krijgt dus uitstel van betaling.

 

Afrekenen over FOR
Het is de bedoeling dat je het geld dat je reserveert met de FOR ook daadwerkelijk opzij zet. De FOR staat wel op de balans als reservering maar veel ondernemers hebben er geen echt geld tegenover staan.

Op een bepaald moment zul je over het bedrag dat je als FOR hebt opgebouwd moeten afrekenen met de fiscus. Voor de meeste ondernemers is dat het moment waarop ze het bedrijf beëindigen of het moment dat de AOW-leeftijd bereikt wordt. Je hebt dan de volgende mogelijkheden: Je betaalt belasting over het bedrag of je laat het bedrag omzetten in een lijfrente. Een combinatie tussen de twee is ook mogelijk.

Hoeveel je exact kan reserveren is per persoon verschillend. Als je wilt weten hoeveel je precies voor je oudedagsvoorziening kunt gebruiken kun je hiervoor het beste contact op met een financieel adviseur.

Er zijn verschillende aanbieders van lijfrenterekening, maar als je niet je geld in beheer wilt geven blijft er eigenlijk maar 1 optie over:

DEGIRO is namelijk de enige* aanbieder van een lijfrenterekening in Nederland waar je zelf je fondsen mag uitkiezen. Op deze manier kun je de kosten ontzettend laag kunt houden, omdat er geen financiële experts betaald hoeven te worden. Hierdoor houd je automatisch meer vermogen over. Je kunt op deze rekening dus geheel je portfolio naar keuze nabouwen en onderhouden. Dit in tegenstelling tot andere partijen, waar je verplicht een van hun portfolio’s moet kiezen. Heb je nou toch geen zin om het zelf te doen zijn hieronder een aantal andere partijen (brand new day hebben we affiliate)

Wat is een fiscale oudedagsreserve?
Voor de opbouw van een oudedagsreserve gelden voorwaarden. De belangrijkste zijn dat je als zzp’er moet voldoen aan het urencriterium (je hebt minimaal 1.225 uur per jaar voor je onderneming gewerkt) en nog niet de AOW leeftijd hebt bereikt. Een oudedagsreserve is alleen mogelijk voor een zzp’er die over zijn winst inkomstenbelasting betaalt.

Maximaal te reserveren
De maximale reservering van de oudedagsreserve voor 2020 is 9,44% van de winst uit onderneming. Dus voor belastingaftrek! Dit percentage wordt verlaagd bij iedere verdere verhoging van de pensioenrichtleeftijd met een jaar.

Het maximumbedrag voor 2020 ligt op € 9.218. Als je naast een FOR ook stort in een lijfrente voorziening (dus ook een bankspaarrekening) moet je dit bedrag in mindering brengen op het maximum van je FOR. Tevens is het bedrag gemaximeerd tot het bedrag waarmee het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar uitkomt boven de oudedagsreserve aan het begin van het kalenderjaar.

Zo gebruik je het fiscale voordeel voor je pensioen
Je kunt de FOR voor je AOW leeftijd geheel of gedeeltelijk om laten zetten in een lijfrente. Als je deze vanaf de AOW datum laat uitkeren betaal je inkomstenbelasting over deze uitkeringen. Dit is aantrekkelijk omdat je na het bereiken van de AOW-leeftijd minder inkomstenbelasting betaalt dan daarvoor.

 

Voorwaarden van de fiscus
De fiscus wil er zeker van zijn dat de uitgestelde belasting ook daadwerkelijk geïnd kan worden. De hoogte van de oudedagsreserve is daarom beperkt het “ondernemingsvermogen”, wat eigenlijk hetzelfde is als het eigen vermogen. Dus als jouw bedrijf een eigen vermogen heeft van € 100.000,- mag je nooit meer dan dat bedrag in totaal aan oudedagsreserve opsparen.

Risico
In de uitgestelde betaling van inkomstenbelasting schuilt ook een gevaar. als je stopt met je bedrijf, moet je afrekenen met de Belastingdienst. Er zijn ondernemers die hier geen bedrag voor achter de hand houden. Als je een Oudedagsreserve wilt gaan gebruiken is het dus wijs om het geld daadwerkelijk apart te zetten. Het is verstandig om je hierover te laten adviseren door een financieel adviseur.

 

Zo ga je slim om met de FOR
Als je de FOR slim en verstandig gebruikt, is hij zeer geschikt als financiële buffer. Je kunt bij de start van je bedrijf beginnen met de FOR en dit geld ook daadwerkelijk apart zetten. Heb je eenmaal een buffer waar jij je prettig bij voelt, dan kun (een deel van) je FOR overhevelen naar lijfrente. Je kunt vervolgens jaarlijks een deel van je FOR ‘afromen’ en in een lijfrente storten. Op deze manier maak je gebruik van de flexibiliteit van de FOR met de voordelen van veiligheid en rendement van lijfrente.