Een portfolio met spreiding

by | Jun 22, 2020 | Investeren | 0 comments

Wat is een portfolio en wat wordt bedoeld met spreiding?

Als je op zoek bent naar informatie over beleggen dan kom je geheid de woorden “portfolio” en “spreiding” tegen, maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld?

Om spreiding goed te begrijpen is het eerst belangrijk om te weten wat een portfolio is dus…

Wat is een portfolio?

Een portfolio of een portefeuille is niks anders dan een verzameling van investeringen. In sommige gevallen kan dat dus een aandeel zijn dat je in je bezit hebt, je opgebouwde pensioen en een huis waar je in hebt geïnvesteerd. Al deze investeringen bij elkaar wordt je portfolio genoemd, dit kun je goed zien in figuur 1.

Figuur 1: Verschillende investeringen binnen een portfolio.

Wat is spreiding?
Spreiding is eigenlijk niks anders dan de verschillende verhoudingen tussen categorieën in je portfolio. Spreiding aanbrengen is dus, simpelweg gezegd, een manier om te beschrijven dat je meerdere soorten investeringen in je portfolio opneemt.

Waarom zou ik spreiden?
Als voorbeeld: Een van de grootste investeringen die de meeste mensen maken in hun leven is het kopen van een huis. Een huis is jammer genoeg maar een 1 gebouw, die ook nog eens vaststaat op een bepaalde locatie. Je kan stellen dat dit risicovol is, omdat dit huis in waarde kan dalen als, bijvoorbeeld je dak instort, de buurt verslechterd, of als er een snelweg gebouwd wordt vlak naast je huis. Hierdoor is er dus kans dat je met minder overblijft dan dat je had verwacht.

De beste manier om hier mee om te gaan is niet om jezelf erg zorgen te maken, maar om met een gerust hart spreiding toe te passen.

Waarom zou mijn asset allocation niet gewoon 100% aandelen zijn?
Het aanvullen van je portfolio met meer asset classes dan alleen aandelen kan je aanpak veel sterker maken, maar is dat logisch?

Ik bedoel, de historische rendementen voor een portfolio dat alleen uit aandelen bestaat spreken voor zich, en zijn ook nog eens best overtuigend. Aandelen hebben namelijk in het verleden een hoger resultaat behaald dan bijvoorbeeld obligaties over de lange termijn. Dit zou betekenen dat obligaties defensieve assets zijn die de volatiliteit verlagen, maar dat ze niet per se betekenen dat je een hoger rendement behaald. Daarbovenop komt nog dat de rentes tegenwoordig zo laag zijn dat obligaties er helemaal niet aantrekkelijk uitzien.

Vandaar dat men vaak zegt:
Als je de slechte jaren kunt handlen en zoveel mogelijk geld kunt investeren aandelen, dan ben je beter af, en heb je uiteindelijk een grotere stapel geld als je met pensioen gaat.

Maar is dat zo?…
Als jij het type investeerder bent met: een muurvast inkomen, weinig financiële verplichtingen, een ijzeren maag hebt die zware klappen van de markt op de korte én op de lange termijn kan verdragen zonder aan zijn beleggingen te komen, dan kan een Total Stock Market Portfolio een prima investering zijn..

Maar aangezien je een stuk aan het lezen bent over spreiding in je portfolio, neem ik aan dat je op zoek bent naar meerdere invalshoeken. Je bent hiervoor aan het juiste adres, omdat wij denken dat de kracht van spreiding een mooie uitkomst kan bieden om het risico sterk te verminderen, zonder een heleboel rendement in te leveren. Een portfolio met obligaties en meerdere beleggingscategorieën kan dus betrouwbaarder én efficiënter zijn voor de meeste beleggers.

meer hierover in “hoe een portfolio meer kan zijn dan de som van haar delen

Hoe pas je spreiding dan toe?
Je ziet dat we onderscheid maken tussen verschillende economische seizoenen en categorieën om in te beleggen. In ons geval maken we gebruik van indexfondsen en ETF’s, omdat je zo op een gemakkelijke manier en laagdrempelige manier meerdere categorieën kunt opnemen in je portfolio. 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en zet samen met ons de eerste stap naar het onafhankelijk bouwen van een goedkoop breed gespreid portfolio om onder andere: zelf te beleggen of sparen voor je pensioen of om financiële vrijheid te bereiken.

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download de voorbeeldportefeuilles of download ons e-book.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Tijdelijk tot €50 transactietegoed.

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen