De waarheid over day trading

by | Feb 17, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Het probleem met daytrading

Mensen op social media delen zo nu en dan de grote winsten die ze hebben behaald, vaak in een korte tijd op speculatieve aandelen. Voor sommigen is deze manier van daytrading erg verleidelijk. Wat is er nu beter dan een paar aandelen te kopen, effe een paar uur wachten, en vervolgens €10.000 verdienen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk.

De realiteit is dat consistent geld verdienen als daytrader eigenlijk bijna niet voor komt. Niet dat het onmogelijk is, maar het is wel een hele risicovolle manier om je zuurverdiende centen te investeren. Dus, voor de mensen die aan het overwegen zijn om te beginnen met daytraden, is het in ieder geval belangrijk om een aantal valkuilen te vermijden.

Daytraden is voor het overgrote deel van mensen niet weggelegd. Het wordt algemeen aangenomen dat 95% van de daytraders uiteindelijk geld verliezen. En degenen die verliezen gaan ook nog eens koppig door ondanks dat ze geen winst maken. Als je overweegt om voor het eerst te gaan daytraden, is het belangrijk om te weten dat daytrading winsten niet vaak voor komen. Je kan er winst mee maken, maar dan behoor je tot een heel klein elite groepje.

Eigenlijk speel je met daytraden in op de korte termijn volatiliteit van een aandeel op een bepaalde dag. Je koopt een aandeel in op een bepaalde prijs en verkoopt deze later voordat de markt sluit. Als het aandeel stijgt dan pakt de daytrader een korte termijn winst, en als de prijs zakt dan lijdt hij een verlies.

Waarom daytrading je waarschijnlijk geld kost
De belangrijkste reden waarom daytraden een slecht idee is zijn de transactiekosten. Afhankelijk van welk platform je gebruikt en in welke type belegging je trade betaal je ook een commissie voor elke koop en verkoop. Deze transactiekosten moeten met winst terugverdiend worden en kunnen een duur grapje zijn voor daytraders.

De markt is nou eenmaal van nature onvoorspelbaar en dat maakt daytraden een lastig, en vaak verliezend, spelletje. Op een willekeurige dag zijn de prijzen van aandelen van minuut tot minuut nogal random, en veranderen zodra er nieuwe informatie vrijkomt. Als jij een koop- of verkooporder plaatst in de markt dan trade je tegen een grote groep gevestigde institutionele investeerders met supersnelle trading apparatuur. De kans dat jij iets weet wat deze professionele beleggers niet weten is zeer zeer klein.

Succesvol traden is een zeldzame prestatie, en consistent succesvol traden al helemaal. Er zijn een heleboel redenen om hiervan zo ver mogelijk uit de buurt te blijven. Je hebt hard gewerkt voor je geld en je wilt vermijden dat je dat onnodig gaat verspillen. Al helemaal als je je bedenkt dat je er ook nog heel veel tijd in moet steken, lijkt het mij fair om te zeggen dat daytraden het risico niet waard is.

Kun je daytraden als fulltime job?
In de meeste gevallen is daytraden niet winstgevend, maar het kan wel. Het lukt beleggers soms om de juiste prijs van aandelen te voorspellen om vervolgens tienduizenden euro’s binnen te harken. Deze traders kunnen dat bijvoorbeeld hebben bij penny stocks om uit de kluiten gegroeide winsten te pakken, of ze kunnen gewoon geluk hebben gehad. Net zoals bij een casino.

In een onderzoek genaamd: “Day trading for a living” bekeken ze alle particuliere beleggers die zijn begonnen met daytraden in de Brazilian Equity Futures Market tussen 2013 en 2015 tot het eind van 2017. Qua handel is dit de derde grootste markt ter wereld. Ze vonden van alle 19.646 nieuwe daytraders de volgende cijfers: 

5,7% hebben het alleen 1 dag gedaan. 

50,8% tussen de 2 en 50 dagen. 

15,8% tussen de 51 en de 100 dagen. 

13,9% tussen de 101 en 200 dagen. 

5,9% tussen de 201 en 300 dagen. 

7,9% heeft meer dan 300 dagen getrade. 

Ze vonden dat hoe meer dagen er werd getrade, hoe minder groot de kans was dat ze winst hadden gemaakt. Van de 1551 mensen die 300 dagen of langer hadden getrade, had 97% geld verloren. 1,1% verdiende meer dan het minimumloon en 0,5% had een boven modaal inkomen. En de beste daytrader? Die verdiende gemiddeld $310 per dag, met heel veel grote uitschieters. Je zou dus met daytraden een redelijk inkomen binnen kunnen halen, maar de kans is behoorlijk klein. De kans is groter dat je extra moet werken om je daytrading te kunnen betalen. 

Kijk uit voor trading guru’s 

Je zal verhalen horen van bepaalde traders die geld hebben verdiend voor klanten, en zich vervolgens een ‘succesvolle daytrader’ te noemen, zonder ook maar één cent van hun eigen geld op het spel gezet te hebben. Vaak posten ze regelmatig of reageren ze met hun winsten onder berichten op social media.

Deze zogenaamde Trading Guru is een persoon die claimt om bepaalde kennis te hebben om geld te verdienen met daytrading. Meestal bieden ze educatieve courses te koop aan. De meest voorkomende zijn: Online trading courses, services waarin trading signals worden gegeven of webinars/seminars. 

Als je logisch nadenkt en je hebt een winnende edge gevonden. Waarvan je hoopt dat weinig mensen ervanaf weten zodat jij hem kan toepassen. Als de strategie door iedereen gebruikt wordt dan werkt deze niet meer. Het lijkt tegenstrijdig dat iemand met een winnende strategie heel veel geld en moeite zou investeren om deze te verkopen aan zoveel mogelijk mensen.

Iemand die als particulier gaat leren daytraden met z’n eigen geld heeft weinig kans in dat wereldje. In hele zeldzame gevallen verdient een particuliere daytrader hele grote winsten, maar het komt vele malen vaker voor dat ze hun geld verliezen, of zichzelf. 

Hoe snel kun je geld verliezen?

In het onderzoek:“Just how much do individual investors lose by trading?”, word duidelijk dat investeerders die zich bezighouden met daytraden, gemiddeld elk jaar zo’n 3,8% lager dan de markt behalen. Deze verliezen kwamen door voornamelijk door slechte timing, commissies, en kosten. 

Het is belangrijk om te weten dat, terwijl deze individuele traders geld aan het verliezen waren, dat de banken en de instellingen hier juist extra aan verdienen. Dit wekt de suggestie dat individuele traders minder informatie hebben dan de instellingen. Als je gaat daytraden bedenk dan altijd wie er aan de andere kant van de trade zit. Bijna alle verliezen van de traders kwamen overigens van hele agressieve trades. 

Daytraden of Investeren 

Investeren of beleggen betekent over het algemeen niet per sé daytraden. Investeren is een breed begrip, maar het is algemeen bekend dat de meest efficiënte manier om stabiele goede winsten te pakken is om gewoon een portfolio met breedgespreide indexfondsen te kopen en deze vast te houden voor de lange termijn.

Op de lange termijn maken buy & hold beleggers niet dezelfde emotionele rollercoaster mee die de meeste daytrader wel hebben. Als je in plaats van daytraden een ETF portfolio met lage kosten aanhoudt, zijn de kansen nu wel in jou voordeel dat je over de lange termijn winst zal maken.

Investeerders met lange termijn beleggingen zijn beter in staat om een goede spreiding toe te passen en de kans op grote verliezen te verminderen. Daytraders die alleen een paar verschillende aandelen kopen en verkopen zijn veel minder goed gespreid. Het bewegen van één van die aandelen heeft een veel grotere impact op hun portfolio.

Daytrading zit vol risico’s, en je kan je geld verliezen in een paar seconden. En al helemaal als je niet weet hoe je met risico om moet gaan. Als je toch wilt daytraden kun je dat eventueel doen bij FXFLAT of maak een Trading212 account aan. Ook tradingview kan een goed platform zijn, deze gebruikte ik zelf ook toen ik geld verloor met daytrading. Als je toch liever gaat voor een passieve strategie kun je hieronder wat voorbeelden downloaden van ETF’s waar je in zou kunnen investeren.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Dit artikel is een van een reeks onderzoeken naar alternatieve belegstrategieën vs indexfondsen waaronder:

ESG Duurzaam beleggen
Dividendbeleggen
Individuele aandelen kiezen
Fondsmanagers najagen 

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download ons e-book of download onze voorbeeldportefeuilles.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – 

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen