De invloed van kosten op jouw rendement.

by | Oct 13, 2019 | Investeren | 0 comments

In het eerdere artikel hebben wij het gehad over actief en passief beleggen. Hier werd al even genoemd dat het een van de grootste voordelen is, dat passief beleggen een erg goedkope strategie is, in vergelijking met actief beleggen. In dit artikel zullen we de kosten nader onder de loep nemen. Welke invloed hebben kosten op het rendement van jouw portfolio?

Voor actief gemanagede fondsen liggen de lopende kosten gemiddeld zo rond de 1,5%, waar die van passieve fondsen rond de 0,4% liggen. (De verschillen kunnen verder uit elkaar lopen.) Een verschil van 1.1%. Dit klinkt misschien niet meteen als een groot verschil, daarom wil ik dit duidelijk maken met een voorbeeld. Het heeft alles te maken met compound interest. In het onderstaande figuur zie je welke invloed kosten op je rendement hebben op de lange termijn.

Figuur 1: De invloed van kosten

In figuur 1 is eenmalig €100.000,- ingelegd, zonder periodiek extra in te leggen. De looptijd hiervan is 25 jaar en er is een gemiddeld rendement van 6% per jaar. 

Hier kun je goed zien hoe groot de invloed van kosten is op je rendement op de lange termijn. Je levert met 3% kosten over 25 jaar, 52% van je totaalbedrag in. Hier zie je duidelijk terug dat: hoe lager de kosten, hoe meer rendement je overhoudt.

Kosten zijn belangrijker voor het rendement dan de meeste mensen denken. Daarom is het erg belangrijk om alle kosten in kaart te brengen. Met welke kosten moet je rekening houden? Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende kosten.


Service fee: De kosten over het belegd vermogen, noemen we de service fee. Dit bedrag wordt in rekening gebracht, omdat de bank of broker kosten maakt voor het bewaren en administreren van je beleggingen en voor het ontwikkelen en onderhouden van hun dienstverlening.

Lopende kosten: De lopende kosten van beleggingsfondsen zijn de kosten die de beheerder in een jaar betaalt uit het vermogen van het beleggingsfonds.

Transactiekosten: Transactiekosten zijn de aan- en verkoopkosten die een bank of broker aan jou als klant rekent bij het aankopen en verkopen van effecten.

Cash drag: Cash drag ontstaat doordat fondsmanagers een percentage van het portefeuille in cash aanhouden, zodat het fonds liquide genoeg is. Deze buffer is voor het opvangen van de kosten voor mogelijke transacties of schommelingen in de koers door de in- en uitstappers in het fonds. Het geld is niet geïnvesteerd, wordt hierdoor ook niet meer, maar toch betaal je er kosten over het totaal ingelegde bedrag van het fonds.

In- en uitstapkosten: Bij sommige banken en brokers betaal je naast de transactiekosten ook in- en uitstapkosten. Je betaalt om jouw geld bij hun te investeren en als je het er weer uit wilt halen. ‘s Werelds duurste manier om geld jouw geld op te nemen.

Kosten kunnen op lange termijn erg veel verschil maken voor het rendement dat je behaald. De vuistregel is: hoe lager de kosten, hoe meer rendement je overhoudt. Een paar procent verschil in kosten kan, over een lange termijn, meer dan 50% van je rendement schelen. Wees bewust van de kosten en neem dit mee in jouw overweging voor de keuze van een fonds.