Budgettering

by | Apr 5, 2020 | Financiën | 0 comments

Veel mensen denken dat hun problemen zijn opgelost met een miljoen euro, maar je moet het (vaak structurele) probleem bij de kern aanpakken. In het artikel Verhoog je financiele IQ heb je kunnen lezen dat zelfs miljonairs het niet altijd lukt om te leven zonder geldproblemen. Hoe doe je dit dan wel?

Discipline. Dat is waar het om draait bij het opzetten van een financieel plan. Net als nieuwjaarsvoornemens, is alleen het goede voornemen niet genoeg om verandering teweeg te brengen. Je moet het daadwerkelijk DOEN!

Om een financieel plan op te stellen, moet je weten wat jouw maandelijkse inkomen is, en wat er maandelijks uitgaat. Neem een keer een middag de tijd om alles in kaart te brengen. Kijk kritisch naar je uitgaven. Waar gaat je geld eigenlijk heen? En heb je het wel allemaal nodig? In figuur 1 zie je een voorbeeld van een budget. 

Figuur 1: Voorbeeld van budget.

Wil jij hulp bij het maken een budget maken? Zelf maak ik gebruik van Dyme. Deze app helpt je jouw uitgaven in kaart te brengen en te categoriseren. Download de app hieronder en maak een gratis account aan.

Dyme voor Android
Dyme voor iOS

Zodra je een duidelijk beeld hebt van je inkomsten en uitgaven, kun je een deel reserveren om mee te beleggen. Dit is jouw veilige haven voor de toekomst. Zekerheid dat jij, en indien van toepassing, jouw gezin in de toekomst een appeltje voor de dorst heeft. Een deel voor jezelf, waar niemand aankomt. Zelfs niet in noodgevallen Om ervoor te zorgen dat je zelfs in noodgevallen niet aan jouw beleggingen hoeft te komen, is het verstandig om een buffer te maken. Wij houden zelf een buffer van 3-6 maanden aan.

 

1.Maak je financiën inzichtelijk.
Zorg dat je weet wat er maandelijks in en uit gaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je dit ook goed plannen.

 

2. Maak een buffer voor tijden dat het minder gaat.
Je wilt niet dat als je in noodweer komt, je jouw beleggingen moet verkopen. Zorg ervoor dat je een cash buffer aanhoudt, dit is je vangnet in financieel moeilijke tijden.

 

3. Stel je doel op.
Als je geld over hebt om mee te beleggen is het belangrijk om een beleggingsdoel vast te stellen. Dit zorgt ervoor dat er voor jezelf duidelijk hebt waar je naartoe wilt werken. Zorg dat je een einddoel hebt, en meerdere tussen doelen. Zo houd je jezelf gemotiveerd.