Beleggen: Timen of niks doen?

by | Dec 22, 2019 | Investeren | 0 comments

Beleggen. Mensen denken vaak dat het alleen voor hoogopgeleiden is, die hier jarenlang voor gestudeerd hebben. Net als vele anderen dacht ik bij investeren aan mannen met een stropdas en aan de hectiek van de hele dag aan de telefoon schreeuwen om hun orders nog tijdig door te voeren. Gelukkig is dat niet de enige kant van beleggen.

Actief beleggen

Beleggen kan je opsplitsen in 2 hoofdstromen. De eerste is actief beleggen. Het doel van deze strategie is de markt te verslaan door bepaalde aandelen goedkoop in te kopen en hopelijk met winst te verkopen. Je probeert de markt te timen door op het juiste moment in- en uit te stappen. Dit is een erg arbeidsintensieve methode en kost veel tijd. Je moet de koers in de gaten houden zodat je het (ver-)koopmoment niet misloopt. Bijna niemand lukt het om consistent goed te timen. Verschillende studies hebben aangetoond dat 96% van de actieve beleggers, waaronder ook de hoogopgeleide professionals, het niet lukt om betere resultaten te behalen dan markt. Dit komt omdat ze door de hoge kosten, een achterstand ten opzichte van de benchmark.

Passief beleggen

Passief beleggen is de tegenhanger van actief beleggen. Bij deze strategie volg je de markt in plaats van dat je deze probeert te verslaan. Met de markt bedoelen wij een index van verschillende aandelen. De bekendste aandelenindex van Nederland is de Amsterdam Exchange Index (AEX). Deze bevat de top 25 Nederlands genoteerde bedrijven.
De kosten van indexfondsen zijn erg laag. De kosten zijn zoveel lager omdat het passieve fonds niet actief beheerd wordt door een dure fondsmanager. Actief beheerde fondsen maken veel meer transacties en betaal je dus meer transactiekosten. Omdat passieve fondsen de markt volgen, hoeven ze veel minder transacties te doen. Dit scheelt erg in de kosten. De jaarlijkse kosten zijn soms wel 30x lager. Dit scheelt al gauw 1-2 procent per jaar. Dit klinkt misschien als weinig maar het stapelt al snel op. In het artikel “De invloed van kosten op jouw rendement” kun je meer lezen over de impact van kosten op de lange termijn.

Warren Buffett

Een legendarisch voorbeeld is het voorbeeld van Warren Buffet. Omdat hij wist dat hij een voorsprong had op de actieve beleggers, ging hij een weddenschap van 1 miljoen dollar aan met top beleggers van Wall Street. De weddenschap hield in dat hij over een periode van 10 jaar, meer rendement zou halen dan zij door enkel gebruik te maken van een indexfonds. Na 10 jaar maakte Buffett gemiddeld 7.1% rendement terwijl de actieve fondsbeheerders niet verder kwamen dan een rendement van 2.2%. Een verschil van meer dan 300%.

De les die we hieruit kunnen trekken is, dat het loont het om in goedkope indexfondsen te investeren. Hoe hoger de kosten, hoe moeilijker het voor de actieve belegger is om de benchmark te verslaan. Ieder actief fonds start door de hoge kosten met een achterstand die ze in moeten halen. Een kostenbewuste belegger zal daarom altijd voor de passieve kant van beleggen kiezen.

Wil jij een goedkope strategie waar je niet veel omkijken naar hebt? Kijk dan naar het artikel over periodiek beleggen.