Begrippenlijst

Wanneer je kennis maakt met de beleggingswereld, zullen er veel nieuwe termen jouw kant op komen waar je misschien nog niet van gehoord hebt. Ook tijdens onze lezingen kunnen wij niet altijd om de jargon heen. Hieronder vind je een uitgebreide begrippenlijst met vaktermen die je tegen kan komen wanneer je begint met beleggen.

A | B | C | D | E | F | H | I | L | M | O | P | R | S | V

A

AANDELEN

Door een aandeel ben je eigenaar van een stukje van een bedrijf. Als eigenaar van dit stukje bedrijf heb jij recht op een deel van de winst. Dit noemen ze dividend.

B

BEAR MARKET

Een dalende  markt die in een korte termijn minimaal 20% van zijn hoogste  punt gedaald is.

BELEGGINGSCATEGORIEËN
Een beleggingscategorie is een type belegging. Elke categorie heeft zijn eigen kenmerken, en eigen risico/rendement verhouding.

De bekendste beleggingscategorieën zijn:

Aandelen
Beleggingsobjecten (als kunst en antiek)
Grondstoffen
Obligaties
Valuta
Vastgoed

BELEGGINGSFONDS

Een beleggingsfonds is een beleggingsinstrument dat een mix van verschillende aandelen bevat. (Het fonds kan ook uit obligaties of andere beleggingsinstrumenten bestaan.)

BELEGGINGSHORIZON

Je beleggingshorizon is de periode waarin jij jouw belegde vermogen kunt “missen”. Hoe lang kun jij het geld op de beleggingsrekening laten staan, zonder het op te nemen voor andere zaken.

BELEGGINGSINSTRUMENT

Beleggingsinstrumenten zijn de verschillende producten waarin men kan beleggen. Enkele voorbeelden zijn; beleggingsfondsen en trackers (ETF’s).

BELEGGINGSPORTEFEUILLE

De beleggingsportefeuille bestaat uit alle belegde posities van een particulier of onderneming.

BENCHMARK

De benchmark is een ijkpunt waarmee de prestaties van een fonds of vermogensbeheerder vergelijken kunnen worden. Dit om te zien hoe ze in een bepaalde periode gepresteerd hebben.

BONDS

De benchmark is een ijkpunt waarmee de prestaties van een fonds of vermogensbeheerder vergelijken kunnen worden. Dit om te zien hoe ze in een bepaalde periode gepresteerd hebben.

BULL MARKET

Een stijgende markt die in een korte termijn minimaal 20% van zijn laagste punt gestegen is.

C

COMPOUND INTEREST

Rente-op-rente effect.

CORRECTIE

Een daling naar beneden van 10%-20%.

D

DIVIDEND

De winstuitkering van een aandeel. Stabiele bedrijven betalen over het algemeen winst uit via dividend. Bij groeiende bedrijven zie je de winst voornamelijk terug in de waarde van het aandeel.

E

ETF

Exchange Traded Fund. Een ETF is een tracker die in een keer alle aandelen uit een index volgt? Kan je alleen per stuk halen.

EXECUTION ONLY

Execution only betekent dat de bank of broker alleen de orders uitvoert voor een klant. De belegger maakt zelfstandig zijn beleggingskeuzes en krijgt hierover geen advies van de bank of broker.

F

FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

Je bent financieel onafhankelijk als je passieve inkomen groter is dan de jaarlijkse kosten voor je levensonderhoud.

FIRE

Financial Independence Retire Early. De beweging waarvan het doel is om financieel vrij te worden door manieren te vinden om zoveel mogelijk geld opzij te zetten.

H

HERBALANCEREN

Als een van de beleggingscategorieën beter presteert dan een andere, wordt het percentage van die beleggingscategorie (binnen het portefeuille) groter. Daardoor kan de verdeling van de beleggingen gaan afwijken van de gewenste verdeling. Herbalanceren is het corrigeren van de verhoudingen van je beleggingsportefeuille naar de gewenste verdeling.

I

INDEXFONDSEN

Een indexfonds is een fonds dat een bepaalde index volgt. Een voorbeeld is een indexfonds dat de AEX volgt. Door in dit fonds in te leggen, koop je als het ware een mandje met aandelen. Je koopt aandelen van alle bedrijven die in de AEX zitten.

INFLATIE

Inflatie is een ander woord voor waardevermindering van geld. Dit komt omdat de prijs van producten en diensten omhoog gaat. Hierdoor gaat de koopkracht achteruit.

L

LOPENDE KOSTEN

De lopende kosten zijn de kosten van het fonds, die de beheerder in één jaar betaalt uit het vermogen van het beleggingsfonds. (Exclusief transactiekosten.).

M

MARKT

Dit zijn alle (in- en verkoop) transacties die gedaan worden van een bepaald product. Als wij spreken over de markt hebben wij het over alle transacties die gedaan worden bij wereldaandelen. De benchmark die wij hiervoor gebruiken is de MSCI World Index.

O

OBLIGATIES (BONDS)

Lening met vaste rente aan de staat of een bedrijf. Obligaties hebben een verschillende levensduur.

  • 1-7 jaar, kortlopende obligaties.
  • 7-15 jaar, middelmatige obligaties.
  • 15+ jaar, langlopende obligaties.


P

PERIODIEK BELEGGEN

Een lange termijn beleggingsstrategie. Hierbij leg je elke maand een bedrag inlegt. Hierdoor ben je minder gevoelig voor koersschommelingen.

R

REIT

Real Estate Investment Trust, Dit is een fonds dat investeert in vastgoed.

S

SMALL CAP

Hieronder vallen bedrijven die een waarde hebben van onder de 1 miljard dollar.

V

VOLATILITEIT

De mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta.