Alternatief investeren in vastgoed via REITS

by | Feb 27, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Real Estate Investment Trusts

De huizenmarkt waar we nu in zitten staat op een all-time high en breekt record na record. Huizen worden ver boven de vraagprijs verkocht en de laatste maand van 2021 waren de huizenprijzen zelfs met 20% gestegen. Doordat deze prijzen zo hoog zijn geworden vragen veel mensen zich af of het verstandig is om te wachten met een huis kopen totdat de oververhitte markt weer een beetje afkoelt en de huizenprijzen weer betaalbaar worden. Een koophuis kostte gemiddeld in december 2021 zo’n €400.000. En 1 op de 20 huizen wordt nu verkocht voor meer dan een miljoen.

Het is op dit moment voor veel mensen onbetaalbaar om een huis te kopen. Als je momenteel aan het huren bent en je wilt graag kopen dan zit je waarschijnlijk ook in een lastige periode. Alhoewel kopen vaak beter lijkt dan huren (huren is geld in de prullenbak of niet?) is dat helaas niet altijd het geval. Er hangen meerdere factoren vanaf en veel kosten worden over het hoofd gezien. Ben je nou benieuwd of kopen beter voor je portemonnee is, of dat je toch beter kunt blijven huren, hadden we in het artikel: “Huren of kopen, wat is nou echt goedkoper?” een aantal punten op een rij gezet zodat je wellicht een betere keuze kon maken.

 

Beleggen in vastgoed zonder een huis te kopen?

Wanneer je denkt aan investeren in vastgoed, dan denk je waarschijnlijk heel snel aan het kopen van bijvoorbeeld appartementen of huizen. Dit soort investeringen gaan vaak gepaard met het inleggen van relatief hoge bedragen. Gelukkig is er ook een alternatieve manier van investeren in vastgoed. Op deze manier kun je toch profiteren van een groeiende huizenmarkt en je vermogen passief laten groeien met kleine bedragen. 

Naast het beleggen in vastgoed op de traditionele manier, wat men ook wel beleggen in stenen noemt, kun je ook alternatief investeren in vastgoed door gebruik te maken van ETF’s. Dit zijn financiële producten waarmee je met relatief lage bedragen kunt investeren in o.a. meerdere panden of onroerend goed.

 

 

Vastgoed ETFs

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Een ETF volgt de koers van de onderliggende producten in het fonds. In het geval van vastgoed ETF’s zijn de onderliggende producten gerelateerd aan de vastgoedsector. Deze ETF’s kunnen speciaal ontworpen zijn om een onderliggende vastgoedfonds-index te weerspiegelen.

In tegenstelling tot andere vastgoedbedrijven ontwikkelen vastgoedfondsen geen onroerend goed om het door te verkopen. Vastgoedfondsen of ETF’s bezitten of leasen onroerend goed en keren vervolgens (een deel van) de inkomsten uit huur uit aan beleggers. Dit wordt dividendinkomen genoemd. De soorten vastgoed die deze fondsen bezitten kunnen variëren van hotels, of vakantiehuizen, tot rijtjeshuizen en winkelcentra.

Een belangrijk voordeel van vastgoed ETF’s, en ETF’s in het algemeen, is dat ze net als aandelen worden verhandeld op de beurs. Daarnaast kunnen de kosten lager zijn dan andere fondsen omdat ze doorgaans passief worden beheerd. Met een Real Estate ETF kun je met één kleine inleg, een grote breed gespreide vastgoedportefeuille aankopen. Hieronder staan 4 voordelen die je krijgt met het investeren in REITs.

 

4 voordelen van REITs

1. Een groot voordeel is de mogelijkheid om op een makkelijke manier vastgoed aan je portefeuille toe te voegen. Niet veel mensen hebben de mogelijkheid om even een stuk commercieel vastgoed aan te kopen voor wat huurinkomsten. REITs zorgen er voor dat jij deze mogelijkheid nu wel hebt, met een paar klikken met je muis.

2. De risico’s worden gespreid doordat je met een REIT meerdere panden of gebouwen aankoopt. Mocht er een gebouw in elkaar storten, dan heb je altijd meerdere gebouwen zodat je niet afhankelijk bent van één investering. 

3. De liquiditeit van REITs is veel groter dan traditioneel vastgoed, omdat ze worden verhandeld op de aandelenmarkt. Het kopen en verkopen van REITs gaat dan ook een stuk sneller dan bij traditioneel vastgoed.

4. De historische rendementen van REITs komen gemiddeld uit tussen de 7-10% per jaar. Natuurlijk bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor in de toekomst, maar de volatiliteit in combinatie met het rendement kan voor een goed gespreide beleggingsportefeuille zorgen. Door de REITs te balanceren, met onder andere aandelen en obligaties en eventueel grondstoffen, kun je een beter risico-rendement verhouding aanhouden met je portfolio.

Conclusie

De overheid heeft het vanaf 1960 mogelijk gemaakt voor particuliere beleggers om in grote schaal vastgoedprojecten te investeren door REITs op te zetten. Een Real Estate Investment Trust is een fonds met vastgoed in de portefeuille waaruit inkomen wordt gegenereerd. REITs stijgen met vastgoed mee in waarde en betalen ook vaak huurinkomsten uit in de vorm van dividend. REITS kunnen een goede manier zijn om in vastgoed te investeren, zonder daadwerkelijk een pand of huis aan te kopen. REITs geven je blootstelling aan de vastgoedmarkt naar keuze in de vorm van ETF’s. Door een REIT zoals een Global Real Estate ETF aan te houden heb je blootstelling aan de wereldwijde vastgoedmarkt. 

Ondanks dat kunnen deze Real Estate Investment Trusts een belangrijk onderdeel zijn van een mooi gespreide beleggingsportefeuille. Naast een portefeuille met aandelen en obligaties zouden REITs kunnen worden toegevoegd voor een ‘betere’ risico-rendement verhouding. REITs hebben historisch gezien een gemiddeld jaarlijks rendement tussen de 7%-10% behaald. Voor veel mensen is ‘stenen’ vastgoed kopen te duur of te lastig en kiezen liever voor REITs. Als jij een REIT wilt kopen of op zoek bent naar wat voorbeelden van REITs, dan kun je hieronder een lijst met ETF’s downloaden.

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download ons e-book of download de voorbeeldportefeuilles, of bekijk hieronder de brokers die wij aanbevelen.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Beleg commissievrij in meer dan 200 ETF’s

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen