Wat is een zelfgemaakte dividend strategie?

by | Apr 22, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

Dividend beleggen of Total Return beleggen, welk van de twee is beter?

Zelfgemaakte dividend strategie

Aandelen en ETF’s kunnen een gedeelte van hun winsten uitkeren aan mensen die deze beleggingen in bezit hebben. Dit inkomen wordt ook wel dividend of yield genoemd. Zou het niet fijn zijn als je een zelf gekozen bedrag aan dividend zou kunnen ontvangen van je beleggingen en daar ook nog minder belasting aan kwijt bent? Dit is niet heel lastig met een klein beetje planning en een redelijke kennis van investeren. 

In mijn vorige artikel heb ik het standpunt naar voren gehaald dat het kiezen van aandelen op basis van (historische) dividenduitkeringen, geen verstandige manier is om te investeren, en hoogstwaarschijnlijk ten koste gaat van je rendement. Hier ben ik nog steeds van overtuigd. Dit artikel is eigenlijk een aanvulling op “Dít is waarom dividend investeren pijn kan doen!“, waarbij we naar wat wetenschappelijke onderzoeken gingen kijken over het onderwerp dividendaandelen. Naast dividendbeleggen heb ik de afgelopen jaren tientallen manieren van traditioneel tot alternatief beleggen onderzocht. Daarbij heb ik vooral gekeken naar de voor- en nadelen van elke strategie in vergelijking met passief index investeren. De volgende wordt een vervolg op het artikel: “ESG Duurzaam beleggen, duurzaam of gewoon groengewassen?”, aangezien ESG tegenwoordig bijna verplicht lijkt te worden. Hier zijn een paar van de strategieën die ik heb onderzocht. 

ESG Duurzaam beleggen
Dividendbeleggen
Individuele aandelen kiezen
Fondsmanagers najagen 
De waarheid over day trading

Nu terug naar de strategie die onterecht op een voetstuk wordt gezet in de wereld van investeren… Dividend investeren. Aangezien dividend investeren nog steeds redelijk populair is en er heel wat dividendbeleggers tegen mijn standpunt in gingen na aanleiding van mijn vorige artikel. Leek het mij niet meer dan redelijk om deze income investors een alternatieve dividendstrategie voor te leggen. Een zelfgemaakte dividend strategie wel te verstaan. 

Wat is een zelfgemaakte dividend strategie?

Een zelfgemaakte dividend strategie is een strategie waarbij je inkomen genereert uit je beleggingen door een gedeelte van je investeringen te verkopen. 

Zelfgemaakt dividend is een simpel concept met een hoop voordelen ten opzichte van normale dividenden. Je betaalt over het algemeen minder belasting. Je hebt een grotere selectie aan investeringen en je bent flexibeler omdat je het exacte bedrag kunt uitbetalen op een moment die je zelf kiest. Het proces wordt hiermee een stuk gemakkelijker en je kan er ook nog mee besparen op je belasting als je het slim aanpakt. 

Het gemakkelijke aan een traditionele dividend strategie is dat je precies het uitbetaalde inkomen kunt uitgeven. Je hoeft er weinig tijd aan te besteden, omdat het inkomen automatisch periodiek op je rekening wordt uitgekeerd. Aan de andere kant heb je geen controle over de hoogte van het bedrag of de frequentie van de uitkering. 

In de huidige economie, met lage en soms zelfs negatieve rentes, kan het lastig worden om een portfolio te bouwen die genoeg inkomen genereert. Om op een voldoende hoog inkomen uit te komen, zullen veel dividend beleggers hun spreiding moeten aanpassen. Dit leidt vaak tot een grotere concentratie aan dividendaandelen en meer blootstelling aan high yield vastrentende investeringen die sterk gecorreleerd zijn aan aandelen zoals bijvoorbeeld REITS of bedrijfsobligaties

Onderzoek toont aan dat deze inkomsten-zoekende strategieën wat flinke risico’s met zich meebrengen. Dit soort strategieën, gericht op hoge inkomsten, leiden namelijk vaak tot meer volatiliteit en grotere verliezen tijdens periodes van onrust op de markt. Dit kon je goed terugzien in het begin van de Corona Crisis in maart 2020. Waar de iShares Core EURO STOXX 50 ETF een dieptepunt van -40% behaalde kreeg de iShares Euro Dividend ETF index. Gedurende de huizencrisis heeft meer dan de helft van de wereldwijde bedrijven haar dividend verlaagd of zelfs geschrapt. Lastige namen voor de ETF’s? Check onze ETF-naam ontleding.

Een Systematisch Opname Plan

Om ‘dividend’ te laten uitkeren uit een Total-Return portfolio zal je periodiek een gedeelte van je beleggingen moeten verkopen. Maar welk deel van de investeringen moet je dan verkopen? Normaal gesproken kijk je een of twee keer per jaar naar je portfolio om te zien of je moet herbalanceren. In het geval dat je zou moeten herbalanceren dan verkoop je het gedeelte dat relatief goed heeft gepresteerd, omdat dat gedeelte ook te groot zou zijn geworden. Het verschil is dat je bij een Systematisch Opname Plan, het geld laat overboeken naar je betaalrekening, in plaats van het geld weer in je portefeuille te beleggen. Je kunt zelf de hoogte en de frequentie van het bedrag kiezen.

Wat is Total-Return?

Totaalrendement houdt niet alleen rekening met de stijgingen en dalingen van de prijs van aandelen die je bezit, maar neemt ook de waarde van dividendbetalingen mee die je hebt ontvangen. (met de aanname dat je deze betalingen gebruikt om te herinvesteren)

Als de prijs van een aandeel bijvoorbeeld van €50 naar €60 is gegaan in een bepaalde periode, dan zou dat een 20% stijging betekenen. Als het aandeel in de tussentijd ook €5 dividend heeft uitgekeerd dan is je totaalrendement 30%. De waardestijging van €10 + €5 dividend = €15. En €15 winst met €50 inleg is 30%.

Zelfs Warren Buffett zegt dat beleggers agnostic about dividends zouden moeten zijn.

Een total-return aanpak kan de levensduur verlengen en het risico minimaliseren, en tegelijkertijd zijn doelen kan behalen met een combinatie van inkomsten én kapitalisatie. Deze aanpak wordt vooral aangeraden tijdens lange periodes met lage rentes. 

Wat zijn de voordelen van een zelfgemaakte dividend strategie?

  • Bepaal zelf de hoeveelheid dividend die je ontvangt.
  • Bepaal zelf de frequentie van de bedragen.
  • Grotere (wereldwijde) spreiding door te beleggen ‘alles’ in plaats van de halve markt buitensluiten puur om het feit dat ze geen yield uitkeren.
  • Beleg op basis van persoonlijke doelen en risicotolerantie ipv op basis van yield.
  • Belastingvoordeel

In tegenstelling tot een traditionele dividendstrategie, zorgt een total-return aanpak dat je het inkomen genereert uit waardestijgingen plus dividend uitkeringen. Een rationele belegger zou met deze aanpak beginnen bij het in kaart brengen van het doel en de risicotolerantie. Op basis van deze factoren kom je op een portfolio met een asset allocatie die daarop aansluit. 

Bij een aanpak gericht op een inkomen begin je met het bedrag en de yields die je nodig hebt. Op basis hiervan wordt een portfolio gekozen die aansluit bij de hoeveelheid inkomen die een belegger nodig heeft. Het proces van een rationele belegger wordt hier omgedraaid. Dit kan leiden tot een portfolio met een risico die totaal niet aansluit bij het profiel van de belegger. Een verandering van bijvoorbeeld het dividendbeleid van een bedrijf of sector zal betekenen dat een dividendbelegger zijn allocatie moet aanpassen om hetzelfde niveau van inkomsten te kunnen blijven ontvangen. 

Overwaardering en een gebrek aan spreiding zijn twee grote risico’s waar dividend beleggers mee te maken krijgen. 

Gebrek aan diversificatie
Dividendbeleggers hebben om verschillende redenen vaak een slechte diversificatie. Naast andere redenen in mijn vorige artikel zijn dividend investeerders vaak te veel belegt in sectoren met de hoogste dividendpercentages, zoals nutsbedrijven, telecom, basis consumptiegoederen, energie en financiële dienstverlening. Er zijn veel andere sectoren die hierdoor buiten de boot vallen, waarvan de meeste ook nog sneller groeien.

Dividend aandelen zijn overgewaardeerd

Dividend investeren is tegenwoordig een gedeelte van een zoektocht naar winstuitkeringen. De rentes zijn te laag voor mensen die vermogen willen opbouwen. Aandelenbeleggers zijn nog steeds bang sinds de crash van 2008, dus willen ze nu dividend ontvangen in plaats van wachten op groei. Deze zoektocht heeft ertoe geleid dat aandelen, die een hoog dividend uitkeren, erg duur zijn geworden. Ook al is er bij dit soort aandelen vaak weinig tot geen ruimte voor groei, of zijn zelfs aan het krimpen. Dit heeft een ‘dividend bubbel’ gecreëerd. Net als bij de Dotcom Bubble in de jaren 90 lijkt het, alsof dividend beleggers, denken dat een waardering er weinig toe doet. Als je belegt in dure bedrijven met lage groei, neem je het risico dat een flinke crash tot de mogelijkheden behoort. En dure bedrijven hebben een lager verwacht rendement op de lange termijn. 

Een total return strategie heeft lagere kosten

Gemiddeld gezien is het laag houden van de kosten de sleutel tot de best mogelijke beleggingsresultaten. Hoe minder je moet betalen, hoe meer geld je in je eigen zak houdt. De berekening is vrij simpel. Mensen die focussen op dividend investeren hebben de neiging om de kosten te negeren. Een dividend ETF heeft vrijwel altijd hogere kosten dan een breder gespreid, en meer gediversifieerde ETF.  

Laten we twee voorbeelden bekijken voor dit argument:

“iShares Core S&P Total U.S. Stock Market ETF lopende kosten 0,03%”

“iShares Select Dividend ETF lopende kosten 0,39%”

Als je kijkt naar de twee fondsen hierboven zal je zien dat het dividend ETF 13 keer zoveel kost als de bredere gespreide ETF. In dit geval kun je aan de naam nog niet aflezen in welke regio deze ETF #2. Om een goede vergelijking te maken tussen de kosten, de onderliggende index of andere belangrijke factoren is het belangrijk dat je de essentiële beleggersinformatie goed doorleest. In deze vergelijking gaan we er vanuit dat je het goedkoopste fonds koopt dus het kan erger. 

Na verloop van tijd zullen deze extra kosten ten koste gaan van je rendement. Je ontvangt dus misschien wel dividenden, maar je betaalt op de lange termijn ook hogere kosten dan die dividenden eigenlijk waard zijn. In vergelijking met het goedkope, breed gediversifieerde indexfonds, die naast andere bedrijven, dezelfde dividendenbedrijven bevat. Als je de Total Return na kosten van beide fondsen naast elkaar zou leggen dan is de kans zeer groot dat het goedkope indexfonds als winnaar uit de bus zal komen. 

Zelfgemaakte dividenden vermijden al deze risico’s en hebben een paar grote voordelen

Beleggers met een zelfgemaakte dividendstrategie kunnen goed beleggen op basis van risico/rendement, kwaliteit, diversificatie, meer keuzemogelijkheden en de eerder genoemde complete flexibiliteit. In het kort is een Total-Return zelfgemaakte dividendstrategie beter in bijna elke vorm. 

Een total-return strategie zorgt voor betere diversificatie binnen asset classes én over verschillende beleggingscategorieën. Door het kopen van een breed gespreid indexfonds die aandelen EN dividendaandelen bevatten ben je beter gespreid over de aandelenmarkt. Gespreide portfolio’s zijn minder volatiel en beter bestand tegen klappen van de markt waardoor je de kansen op een succesvolle uitkomst op de lange termijn vergroot. 

Bij een total-return portfolio maakt het niets uit wat er met de rentes of het dividendbeleid gebeurt, omdat alles toch direct opnieuw wordt geïnvesteerd. Het bedrag dat je iedere gekozen periode uitbetaald blijft gewoon hetzelfde, omdat het inkomen gegenereerd wordt door een gedeelte van je beleggingsportefeuille te verkopen. Als laatste voordeel hebben we dan nog het belastingvoordeel.

Total-Return beleggen of Dividendbeleggen?

Bedrijven kunnen vier dingen doen met de winst. Ze kunnen het investeren in het bedrijf of andere bedrijven opkopen. Ze kunnen hun eigen aandelen terugkopen, ook welshare repurchase genoemd. (Waar ik in mijn vorige artikel onderzoek liet zien dat de ‘share buyback’ bedrijven beter hebben gepresteerd dan de Dividend Aristocrats.) Of als laatste optie kunnen bedrijven dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Als bedrijven geen dividend uitbetalen kunnen ze het bedrijf sneller laten groeien door het geld te herinvesteren. Veel bedrijven kopen tegenwoordig hun eigen aandelen terug in plaats van dividend uit te keren. Dit is belastingtechnisch gezien efficiënter dan dividend betalen en betekent dat beleggers een groter deel van het bedrijf bezitten. Al deze manieren die bedrijven kunnen doen met de winst draagt bij aan het totale rendement, ook wel de Total-Return genoemd.

Belastingvoordeel

Welke belastingvoordelen voor jou gelden hangt sterk af van je persoonlijke situatie, in welk land je woont en waar je belegt. 

Pensioenrekening of normale belegrekening?
Als je op een normale belegrekening dan heb je natuurlijk heb je wel inkomstenbelasting betaald, maar als je via een speciale pensioenrekening belegt dan heb je (gedeeltelijk) belastingvrij kunnen beleggen. Ook het opgebouwde bedrag zal op deze pensioenrekening zal niet belast worden met vermogensbelasting. Je kunt dus dubbel voordeel pakken. Hier zitten wel wat regels aan verbonden onder andere een maximum bedrag dat je per jaar belastingvrij mag inleggen. Zo zijn er nog meer regels die je hier kunt zien

Ten eerste maakt het een groot verschil of je belegd via een speciale pensioenrekening in box 1 of via een reguliere belegrekening in box 3. De voor- en nadelen van zo’n rekening met bijbehorende belastingvoordelen kun je hier lezen. Vanaf dit punt gaan we uit van een beleggingsstrategie op een normale belegrekening.

Belasting in Nederland

Belasting op deze zelfgemaakte dividenden begint bij 0 totdat je een bedrag hebt opgebouwd dat boven de heffingsvrije grens. Zelfs als je voor die tijd iets verkoopt betaal je daar geen belasting over. Op dit moment (2022) is die grens €50.000 en volgens de Consumentenbond gaat deze in 2023 zelfs naar €80.000. Het mooie aan een zelfgemaakte dividendstrategie is dat deze alleen wordt alleen belast met vermogensbelasting. 

Wanneer je beleggingen hebt die dividend uitkeren, dan wordt er in sommige gevallen dividendbelasting gerekend over de hoogte van het bedrag. In dat geval wordt je vermogen dus twee keer belast. Je betaalt namelijk dividendbelasting én vermogensbelasting. Dit is de reden dat je dividendbelasting kunt verrekenen in Nederland. Het is eigenlijk nog erger want je hebt waarschijnlijk geld ingelegd waar al inkomstenbelasting over is betaald. 

Jij hebt aandelen ter waarde van €10.000 (waarde op 1 januari 2020). Je hebt op 1 juni 2020 een dividenduitkering van €300 ontvangen waar €45,00 dividendbelasting op is ingehouden Netto heb je €255 ontvangen 

In je aangifte inkomstenbelasting 2020 geef je €10.000 aan in box 3. Als het box 3-vermogen boven de vrijstelling uitkomt, betaal je 30% belasting over een fictief rendement. Dit tarief varieert tussen 0,58% en de 1,68%, op dit moment betaal je dan tussen €58 en €168. De dividendbelasting waar je €45 voor betaalde krijg je altijd terug. Maar pas bij nadat je aangifte hebt gedaan. Jammer want dat geld had beter zo snel mogelijk geïnvesteerd kunnen worden.

Stel dat je aandelen hebt gekocht met een waarde van €1.000 op de eerste dag van het jaar 2020. In juni ontvang je dividend van €59.

Als je Nederlands dividend ontvangt uit aandelen in box 3, krijg je de Nederlandse dividendbelasting terug. Je betaalt eventueel wel vermogensbelasting (in box 3).

In hetzelfde geval met buitenlandse dividendbelasting, kun je de dividendbelasting alleen verrekenen met box 3-belasting. Dit zorgt ervoor dat je buitenlandse dividendbelasting alleen terugkrijgt als je daadwerkelijk box 3-belasting betaalt (terwijl je Nederlandse dividendbelasting ook terugkrijgt als je onder de box 3-vrijstelling blijft). 

Belasting in België

Omdat ik zelf geen Belg ben en geen flauw idee heb hoe de regels daar in elkaar zitten heb ik even iemand anders uitleg gebruikt. Als het niet klopt dan hoor ik het graag 😉

“De dividenden van aandelen worden belast. Deze belasting wordt ‘roerende voorheffing’ genoemd. Momenteel bedraagt deze roerende voorheffing 30 %.

Dit geldt voor Belgische, maar ook voor buitenlandse aandelen (bijvoorbeeld Franse aandelen) gekoppeld aan je effectenrekening. 

De Belgische roerende voorheffing is bevrijdend: Je hoeft eventuele dividenden dus niet meer aangeven in je belastingaangifte.

Ontvang je echter dividenden op een rekening in het buitenland, zonder Belgische tussenpersoon, dan wordt de roerende voorheffing niet ingehouden aan de bron. Je bent dan verplicht om de bedragen die het voorwerp uitmaken van de Belgische roerende voorheffing, aan te geven in je belastingaangifte en dit in het kader van de roerende inkomsten. Kortom, je betaalt de Belgische roerende voorheffing via je belastingaangifte.

Op dividenden van buitenlandse aandelen word je vaak twee keer belast; een eerste keer via de voorheffing van een belasting (buitenlandse bronheffing) op je buitenlandse dividenden en een tweede keer via de Belgische roerende voorheffing.”

Wij zijn geen financieel adviseurs, dus als je wilt weten hoe het in jou persoonlijke situatie het beste zal werken kun je dat bespreken met een financieel adviseur. Het lijkt er voor Belgen al helemaal op dat een zelfgemaakte dividend strategie belastingtechnisch een stuk voordeliger zal zijn, al helemaal wanneer men nog in de opbouwfase zit. Dit geldt voor Nederlanders dus, maar al helemaal voor Belgen.

Conclusie

Een zelfgemaakte dividend strategie is dus eigenlijk een Total return strategie met een Systematisch Opname Plan, waarbij je periodiek een gedeelte van je beleggingen verkoopt en laat uitbetalen. 

Met een total return aanpak kan je beter spreiden, doordat je de hele markt kunt kopen. Je kunt de hoogte van het bedrag en de frequentie waarmee je laat uitkeren zelf bepalen en je betaalt meestal alleen vermogensbelasting en er wordt geen percentage ingehouden als dividendbelasting. Bij een total return strategie begin je bij de risicotolerantie en je doelen, wat ervoor zorgt dat je beleggingsmix aansluit bij je profiel. 

Bij traditioneel dividendbeleggen begin je met de yield, wat kan leiden tot een portfolio met een veel te hoog risico. Daarbij komt dat bij dividend investeren een groot gedeelte van de aandelenmarkt buitenspel wordt gezet. Omdat je alleen kunt kiezen uit bedrijven die een yield uitkeren. Als je dan ziet dat deze bedrijven ook nog vaak in dezelfde sectoren zitten leidt dit tot een gebrek aan diversificatie. Daarnaast heeft de zoektocht naar dividendaandelen, als gevolg van de lage rentes en de crash van 2008, geleid tot relatief dure prijzen voor aandelen die een hoog dividend uitkeren.

Het is verstandig om een total return zelfgemaakte dividendstrategie te overwegen in plaats van een normale dividendstrategie, omdat de kansen overduidelijk in het voordeel liggen van een total return aanpak. Bovendien levert een (goedkopere) total return waarschijnlijk op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk ook nog meer op en je kan eerder, langer of luxer met pensioen. Je bespaart in ieder geval op de kosten.

Check hieronder wat voorbeelden van portfolio’s die een total return strategie gebruiken. Je zou de PWR of SWR als dividend percentage kunnen aanhouden (Geen advies)

Deze voorbeeld portfolio’s met bijbehorende asset allocaties kun je zien als ‘recepten’ voor alternatief beleggen voor je pensioen. Het eindresultaat is belangrijker dan de losse ingrediënten. Kies een portfolio en verkoop elk halfjaar een klein gedeelte en je hebt een zelfgemaakte dividend strategie. Dit artikel was een vervolg op: “Dít is waarom dividend investeren pijn kan doen!“. Daar had ik een aantal bewijzen gevonden dat in een goedkope brede index beleggen strategie in bijna alle gevallen betere resultaten zal opleveren. Overigens is dit zo’n beetje het antwoord op alle onderzoeken die ik tot nu toe heb gedaan.

Nieuwsgierig geworden? Plan direct een vrijblijvend Zoom-gesprek in waarin we de mogelijkheden kunnen bespreken en zet samen met ons de eerste stap naar het bouwen van een portfolio!

Een pensioencursus om zelf te beleggen of sparen voor je pensioen of een beleggingscursus om financiële vrijheid te bereiken behoort tot de mogelijkheden. Of kijk hieronder naar onze pagina die ons hebben geholpen en jou ook mogelijk zouden kunnen helpen met het starten.

Saxo Bank – Ontvang €200 transactietegoed

Trade Republic – Ontvang een gratis aandeel!

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel! 

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Check onze bibliotheek, lees de artikelen op onze website, download de voorbeeldportefeuilles of download ons e-book.