Het All-Weather Portfolio Update April 2022

by | Apr 12, 2022 | Financiën, Investeren | 0 comments

*Update All Weather Portfolio 12 april 2022 

De precieze rendementen kunnen afwijken vanwege verschillen in samenstelling en maandelijkse contributies.

Bij de vorige update stonden we aan het begin van het Covid-19 tijdperk. Alhoewel, we toen nog niet konden weten dat het zo lang ging duren allemaal. Ik denk dat het voor iedereen een tijd is die we nooit meer zullen vergeten. Gelukkig was het All Weather Portfolio of All Seasons Portfolio sterk genoeg om de Corona Crisis te doorstaan. Terwijl een S&P 500 belegger een klap kreeg van ongeveer 20% aan het begin van Covid-19, gaf het All Weather portfolio geen kick. Weer een mooi voorbeeld erbij die de kracht van dit portfolio laat zien tijdens een crisis. Met een rendement van meer dan 14% in 2020 en 12% in 2021 kunnen we zeggen dat het portfolio zijn naam tot nu toe hoog houdt. Het eerste gedeelte van 2022 zijn we iets naar beneden gezakt, maar de verwachting is dat we aan het eind van dit jaar weer positief eindigen.

Wat is er veranderd en wat gaat er nog veranderen?
Vanwege de overgang tussen Binck en Saxo hebben we wat veranderingen moeten doen. De eerste is dat we nu gespreid zitten over drie brokers, voornamelijk vanwege het veranderende aanbod en de kosten. Het grootste deel van het portfolio staat nu op DEGIRO, daarnaast een gedeelte verplaatst naar Interactive Brokers en een klein gedeelte staat nog op Saxo. Het tweede is dat we (hoogstwaarschijnlijk) voor een klein gedeelte inflatiegelinkte obligaties beginnen toe te voegen. Als laatste is gekozen om een MSCI All-Country-World-Index te gaan gebruiken in plaats van een losse Developed Markets en een Emerging Marketsomdat dit wat makkelijker is qua overzicht en transacties. Het idee is nog wel om een klein beetje extra opkomende landen toe te voegen omdat het lijkt dat deze iets ondervertegenwoordigd zijn. Zeker met China die steeds rijker wordt en wilt dat de yuan de nieuwe reserve currency wordt. We hebben ook nog wat andere brokers, maar daar staan relatief kleine bedragen op of gebruiken we om bijvoorbeeld bepaalde belegstrategieën uit te testen.              

‘Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.’

Economische seizoen

Het is niet te ontkennen dat we op dit moment zitten in een periode waar inflatie sneller stijgt dan verwacht. De economie heeft een klap gekregen van het hele Covid gedoe en lijkt ervoor gezorgd te hebben dat de economische groei wat stagneert. Al is dat niet heel duidelijk nog, maar toch een daling van de aandelenmarkt sinds het begin van dit jaar van zo’n -7%. We kunnen zien dat grondstoffen en goud een tijd van flinke stijgingen meemaken, en dat obligaties het wat moeilijker hebben. 

De totale waarde en rendementen van dit jaar (YTD met hogere maandelijkse inleg sinds 2022) vandaar dat het exacte rendement afwijkt: 

Portfolio Totaal € 30.900 Jaarresultaat -€853,31 YTD -3,51%

                                        Resultaten van Saxo en DEGIRO account t/m 12-04-2022.

Zoals je ziet zijn de rendementen tot nu zeker niet verkeerd geweest. Sinds de eerste inleg van €60 in 2016 tot nu toe alleen een verlies in gehad 2018 van -2%. In de jaren erna presteerde de All Weather zeer goed met 14% in 2020 en 12% in 2021, in combinatie met de kleine verliezen van dit jaar wat ongeveer uitkomt op een gemiddeld rendement van ongeveer 7.5% per jaar, en dat met een defensieve portefeuille. Jammer dat ik de laatste jaren pas wat grotere bedragen kon investeren. Een All Weather strategie is voor ons nog steeds de manier om vermogen op te bouwen met een laag risico. Na de laatste herbalancering, omdat vooral grondstoffen en goud heel hard waren gestegen en staatsobligaties waren gedaald, staan we weer in de juiste spreidingspercentages. 

All-Seasons Portfolio 2022

30% All Country World Index IMI – ACWI IMI

7,5% Grondstoffen

7,5% Goud

40% Lange termijn obligaties van VS en Europa

15% 7-10 jaar obligaties van VS en Europa | misschien naar 2,5 tot 7,5% Inflatiegelinkte obligaties?

Gemiddelde lopende kosten = 0,15%*

*Exclusief kosten van de broker(s) dus.

All Seasons Portfolio vs Traditionele 60/40 Portfolio vs Vanguard 500 (100% Aandelen Portfolio)

De vorige keer was het wachten en kijken wat er zou gebeuren met het portfolio tijdens de lockdowns en andere veranderingen. Er zijn ondertussen al twee gebeurtenissen geweest waarbij het All Weather Portfolio de klappen glansrijk heeft doorstaan. De eerste was het begin van de Corona Crisis zoals hierboven te zien is. De kracht van dit portfolio laat zichzelf op dit soort momenten van onrust en de tweede is de oorlog in Oekraïne en de spanningen met Ruslanddie overigens nog niet voorbij zijn. We zullen zien hoe de All Weather zich door deze onzekere tijd heen slaat. Er komen een paar kleine aanpassingen zoals een gedeelte van Saxo wordt overgezet naar een andere broker genaamd Interactive Brokers. Dit is nodig vanwege wat (geheime) experimenten die we aan het doen zijn. Hierover zullen we in de korte toekomst wat meer over vertellen, maar eerst wat anders.

Met de lage rentes op obligaties tegenwoordig kan het verstandig zijn om als aanvulling naar alternatieve beleggingen te zoeken. De aankomende tijd wordt een gedeelte van de 7-10 jaar obligaties allocatie aangevuld met inflatiegelinkte obligaties vanwege, onder andere, deze publicatie van Ray Dalio. Gecombineerd met het filmpje dat laatst is uitgebracht door Dalio lijkt het geen kwaad te kunnen. Principles for Dealing with the Changing World Order legt op een duidelijke manier zijn kijk op de huidige economie uit. Zeker het kijken waard!

Vanaf aankomende maand begin ik met het kopen van een speciale soort obligatie, ook wel inflatie obligaties genoemd, in plaats van de normale 7-10 jaars obligaties. Zo bouw ik het percentage van deze inflatiegelinkte obligaties langzaam op. Mocht er eventueel een herbalanceer moment ontstaan dan kan het eventueel wat sneller gaan. Tot die tijd ga ik geen verkooptransacties uitvoeren en laat ik de boel lekker staan. Als jij op zoek bent naar specifieke ETF’s van verschillende categorieën kun je een lijst met voorbeelden van ETF’s downloaden. Als je meer informatie zoekt of wilt starten met beleggen kun je op de pagina hieronder het een en ander vinden om je op weg te helpen. 

Een All Weather Portfolio kan een goede keus zijn voor beleggers die een stabiel rendement willen en niet te veel risico willen nemen. Deze asset allocatie kan consistente rendementen genereren met kleine schommelingen. Het kan ook een goede optie zijn voor beleggers met een lagere risicotolerantie met de focus op het behoud van hun vermogen. Met een All Seasons spreiding hoef je je niet druk te maken om veranderende economische omstandigheden, politieke conflicten of zelfs, zoals we gezien hebben, een pandemie. Slim investeren draait om meer dan alleen maximale winst proberen te halen. Het voordeel van échte diversificatie is dat het risico zwaar verminderd wordt, terwijl je nog steeds een goed rendement overhoudt. Waarom zou je onnodig risico lopen, als je prima rendementen kunt behalen op een relatief veilige manier? 

Mocht je meer willen weten of als je vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen of iets achterlaten in de comments.

Ben vooral benieuwd wat er voor deze strategie de komende tijd te wachten staat. Zal hij zijn reputatie weer voortzetten? Wij denken van wel in ieder geval.

Op dit moment experimenteren we met alternatieve manieren om de risico rendementsverhouding te verbeteren. We zijn al een tijdje mee bezig, maar kunnen er helaas nog niet te veel over vertellen. Houd onze site en social media in de gaten dan volgt meer hierover binnenkort…