6 redenen om te kiezen voor indexfondsen en ETF’s

by | Nov 27, 2019 | Investeren | 0 comments

Indexbeleggen is de laatste jaren steeds populairder. In de Verenigde Staten handelt al ongeveer een derde van de beleggers in indexfondsen en ETFs. In Nederland is dit percentage veel lager, maar nu begint het ook hier steeds meer bekendheid te krijgen. Waarom zou je kiezen voor indexfondsen en ETFs? Hieronder zie je de 6 voornaamste redenen.

1.Het is gemakkelijk
Het is overduidelijk dat de beurs vrijwel niet te voorspellen is. Door simpelweg passief een index te volgen kun je op een gemakkelijke manier beleggen. Je hoeft je niet te verdiepen in lastige beleggingsstrategieën. 

2. Hogere rendementen
Bij actief beheerde fondsen probeert een fondsmanager met allerlei (ingewikkelde) strategieën beter te presteren dan de index. Dit gaat helaas in de meeste gevallen mis op de lange termijn. De afgelopen tien jaar presteerde in maar liefst 96% van de actief beheerde fondsen slechter dan de index waarmee ze hun prestaties vergelijken. Dus 96% van de hoogopgeleide, financiële specialisten kunnen niet eens de prestatie van de index halen. Daar komt nog bovenop dat deze actieve fondsbeheerders soms wel 10 keer zo duur zijn dan passieve indexfondsen.

Indexfondsen doen het gemiddeld gewoon beter. Dit komt VOORAL door de kosten.

3. Lage kosten
Indexfondsen en ETF’s zijn veel goedkoper dan actief beheerde fondsen. Dure fondsmanagers en specialisten hoeven niet te worden ingehuurd om de best presterende aandelen te kiezen. Er hoeven daarbovenop ook bijna geen transacties te worden gedaan, wat ervoor zorgt dat er bijna geen transactiekosten zijn. Onderin zie je een voorbeeld wat 2% aan kosten voor verschil kan maken over de lange termijn. (Figuur 1) 

 

Figuur 1: De invloed van kosten

4. Kost amper tijd en moeite
Investeren in ETF’s en indexfondsen is niet zo spannend, omdat je zelf niet zoveel hoeft te doen. Hierdoor kost het veel minder moeite en tijd dan wanneer je zelf het nieuws in de gaten moet houden of kwartaalverslagen gaat lezen. Als je dan ook nog weet dat het overgrote deel van de financiële specialisten bijna altijd slechter presteert dan de index..

5. Hoge spreiding voor een laag bedrag
Door het aankopen van een goedkoop breed gespreid indexfonds of ETF beperk je je risico doordat je een zeer grote spreiding kunt aanbrengen. Dit kun je doen voor een heel laag bedrag. Voor slechts 20€ per maand kun je al aandeelhouder worden van ALLE bedrijven in de gekozen index.  

6. Makkelijk te investeren in verschillende markten
Er zijn meer indexfondsen en ETF’s dan dat er aandelen zijn. Voor bijna elke denkbare beleggingscategorie is wel een fonds voor te vinden. Zo zijn er fondsen die de complete wereld aandelen volgen, maar ook van een land. Er zijn ook fondsen die grondstoffen volgen, of een bepaalde sector. Je kunt dus met 1 aankoop heel gemakkelijk investeren in een hele industrie.