5 redenen om staatsobligaties te kopen

by | Feb 22, 2022 | Uncategorized | 0 comments

Zijn obligaties het nog waard met deze lage rentes?

De laatste tijd zijn er veel vragen en twijfels over het gebruik van obligaties in je portefeuille. Veel gehoorde opmerkingen zijn:

  • “Obligaties zijn waardeloos met deze lage rentes”

  • “Obligaties geven minder rendement dan aandelen”

  • “Rentes kunnen alleen omhoog dus kun je met obligaties alleen maar verliezen”

  • “Bedrijfsobligaties zijn beter dan staatsobligaties”

Als het op de rendementen van obligaties aankomt zijn er twee belangrijke factoren. De eerste is de gemiddelde looptijd van de obligaties in je portefeuille en de tweede is de invloed van stijgende of dalende rentes. Hoe langer de gemiddelde looptijd van een obligatie, hoe groter de invloed van een veranderende rente zal zijn. Obligaties met een langere looptijd zijn dan wel gevoeliger voor renteveranderingen, maar ze hebben ook een hoger verwacht rendement.

De looptijd is een maatstaf voor prijsgevoeligheid van obligaties, waar een langere looptijd meer prijsgevoelig is voor een verandering in de rente. Als de rente bijvoorbeeld met 1% stijgt zal je zien dat een obligatiefonds met een gemiddelde looptijd van 5 jaar met 5% daalt. Stijgende rentes zullen waarschijnlijk resulteren in negatieve korte termijn rendementen van obligaties. Deze negatieve effecten worden steeds groter naarmate de looptijd van obligatie langer wordt.

Met de lage rentes van tegenwoordig denken veel beleggers dat de rendementen op obligaties heel laag of zelfs negatief moeten uitpakken in de toekomst. Dit is omdat de rentes laag blijven wat zorgt voor lage rendementen of dat de rentes stijgen, wat er weer voor zorgt dat de obligatiekoersen dalen. Daarom vragen veel mensen zich af of ze hun staatsobligaties beter kunnen vervangen met bedrijfsobligaties of dat je obligaties beter helemaal achterwege kunt laten. 

Kun je met stijgende rentes nog wel positieve rendementen verwachten van obligaties?

Hieronder noemen we 5 redenen waarom je staatsobligaties zou moeten kopen.

1. We weten dat staatsobligaties beter zijn in diversifiëren dan bedrijfsobligaties in een portefeuille met aandelen. Dit is ook de reden dat Total Bond Market fondsen minder goed werken als je een goede spreiding wilt aanbrengen, omdat hier dus bedrijfsobligaties bij in zitten. Omdat staatsobligaties minder sterk gecorreleerd zijn met aandelen dan bedrijfsobligaties, zul je in tijden van een aandelencrisis minder risico dragen als je staatsobligaties gebruikt. Als wij het in dit artikel hebben over het gebruiken van obligaties dan bedoelen wij het gebruiken van een indexfonds met staatsobligaties.

2. Als de rentes stijgen, worden er nieuwe obligaties uitgegeven met de nieuwe hogere rente. Als je investeert in een obligatie index, dan volgt deze een set specifieke regels. Als je bijvoorbeeld de “Barclays Capital US Aggregate Bond Index” pakt dan nemen ze hier alleen obligaties in op met een looptijd van één jaar of langer. Deze index herbalanceert meestal maandelijks, wat betekent dat obligaties die op dat moment niet meer voldoen aan de eisen worden verkocht, en nieuwe obligaties worden aangekocht. Het is wel waar dat de obligaties in het fonds waarschijnlijk worden verkocht met verlies tijdens een periode van stijgende rentes, maar de nieuwe aangekochte obligaties hebben hogere yields zodat de index uit zichzelf eventuele verliezen herstelt.

3. Het klopt niet dat obligaties per se geld verliezen in een omgeving met stijgende rentes. Obligaties lijden onder stijgende rentes op het moment dat deze rentes sneller stijgen dan verwacht. Als je kijkt naar de periode van stijgende rentes tussen 1940 en 1975, dan zie je dat obligaties het gewoon prima deden en nog steeds een smakelijke couponrente uitbetaalden.

4. Historisch gezien, als het gebeurde dat staatsobligaties in dezelfde richting gingen als aandelen, dan was dat meestal omhoog. De rentes zullen waarschijnlijk nog wel een tijdje laag blijven staan. Er is ook geen enkele reden om te verwachten dat de rentes zullen stijgen puur om het feit dat ze op dit moment laag staan. Als we weten dat het timen van de markt niet werkt, waarom zou dat dan wel werken met obligaties en rentes? Mensen zeggen al 20 jaar lang dat de rentes zullen stijgen en dat hebben ze nog steeds niet gedaan en zelfs van negatieve rentes hoef je niet meer raar op te kijken.

5. Deze is waarschijnlijk het belangrijkste. Als we het hier hebben over obligaties dan hebben we het niet alleen over losse obligatie of een portfolio met alleen obligaties. We hebben het over een staatsobligatie index in combinatie met o.a. een aandelenindex als onderdeel van een goed gespreid portfolio. Ze staan nog steeds bekend als een goede manier van spreiding op het moment dat de aandelenmarkt crasht. Natuurlijk hebben ze goede rendementen behaald met de dalende rentes van de afgelopen 40 jaar, maar dat betekent niet dat ze hun werk niet meer doen zodra de rentes laag staan. Zelfs als deze spreiding met obligaties, bij een stijgende rente, voor lagere verwachte rendementen zorgt betekent niet dat het een slechte manier van spreiding is geworden. Het gaat om het geheel, een portfolio met 100% obligaties is namelijk risicovoller dan een portfolio met 25% aandelen en 75% obligaties. Dit heeft te maken met “the efficiënt frontier“.

Conclusie
Als je bang bent voor slechte of negatieve rendementen door lage rentes probeer dan te bedenken dat ze goed van pas zouden kunnen komen als de markt het wat slechter doet. Door obligaties toe te voegen aan je portefeuille verminder je het risico en verlaag je de volatiliteit. Staatsobligaties bieden nog altijd een redelijk voorspelbare bron van inkomsten. Indexfondsen van staatsobligaties hebben historisch gezien nog bijna altijd positieve rendementen gehad. Beleggers gebruiken daarom nog altijd staatsobligaties voor een goede spreiding.

Als de rente stijgt kan het zijn dat je een korte daling ziet in obligatieprijzen, maar dat betekent niet dat obligaties hun werk niet meer doen. Investeren doe je voor de lange termijn en staatsobligaties spelen nog altijd een beschermende rol als de markt naar beneden gaat. Goedkope breedgespreide indexfondsen geven je de beste kans op een goed rendement. Dit geldt ook voor indexfondsen voor staatsobligaties. Dus tenzij je stalen zenuwen hebt is het verstandig om wat goedkope breedgespreide indexfondsen of ETF’s van staatsobligaties als onderdeel van je portfolio aan te houden.

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen

Vraag vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan en zet samen met ons de eerste stap naar het onafhankelijk bouwen van een goedkoop breed gespreid portfolio om onder andere: zelf te beleggen of sparen voor je pensioen of om financiële vrijheid te bereiken.

Nieuwsgierig naar onze denk- en werkwijze? Lees dan de artikelen op onze website, download de voorbeeldportefeuilles of download ons e-book.

SAXO – Ontvang €200 transactietegoed

DEGIRO – Commissievrije kernselectie van meer dan 200 ETF’s.

TRADING212 – Ontvang een gratis aandeel twv maximaal €100

Brand New Day – (Duurzaam) vermogensbeheer o.a. voor pensioen

Peaks – Duurzaam beleggen met je kleingeld

 

LET OP: Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen